Overbieden op een huis
Hoewel het al minder vaak voorkomt dan een paar maanden geleden, is overbieden nog steeds niet ongebruikelijk. Jouw droomhuis komt misschien wel in de dromen van meer mensen voor. Hoe werkt overbieden op een huis precies? En wat is verstandig? We leggen uit waar je op moet letten.
Alles over overbieden:
- Oorzaak overbieden: krapte op de woningmarkt
- Hoeveel moet je overbieden in 2024?
- Hoeveel procent moet je overbieden?
- Kun je overbieden meefinancieren?
- Hoeveel betaal je zelf bij overbieden?
- Bieden zonder financieringsvoorbehoud, maar mét zekerheid
- De woningmarkt in grote steden
- Het verschil tussen starter en doorstromer
- Advies overbieden op een huis
Oorzaak overbieden: krapte op de woningmarkt
De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Dat betekent schaarste – waardoor mensen meer willen betalen. Je hebt het vast geleerd in les 1 van het vak Economie. Dat geldt ook voor de huidige woningmarkt. Bij veel mensen speelt dan ook de vraag: hoeveel moet je overbieden op een huis?
Hoeveel moet je overbieden in 2024?
Ons advies: bedenk eerst wat je maximale budget is voordat je gaat overbieden. Bereken hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten zijn met dat bedrag. Op basis hiervan kun je bepalen wat je per maand daadwerkelijk kwijt wilt zijn aan woonlasten. Waarschijnlijk vind je het prettig om ook wat geld over te houden voor andere dingen. Kortom: bedenk goed wat je maximaal wilt én kunt uitgeven, en wijk daar niet vanaf als je gaat overbieden. Ook al is de verleiding nog zo groot.
Hoeveel procent moet je overbieden?
Het helpt om te weten hoeveel procent je ongeveer boven de vraagprijs moet bieden om in 2024 kans te maken op die ene droomwoning. Dat snappen we. Een hard percentage kunnen we helaas niet noemen. Zo maakt het natuurlijk uit of je in Goes of Amsterdam een woning wilt kopen. Het verschilt zelfs per buurt in dezelfde stad. En daarnaast is het ook per huis erg verschillend: een makelaar kan een woning namelijk bewust duurder in de markt zetten of juist een lagere vraagprijs hanteren. Een goede aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Zomaar zelf gaan overbieden is niet verstandig.
Wil je beter inzicht krijgen in hoeveel er in de huidige markt wordt overboden op een bepaald soort woning in een bepaalde buurt? Maak dan gebruik van de handige tools van Walter Living.
Tip: Meld je aan voor een van onze webinars of vraag ernaar in een vrijblijvende afspraak!
Kun je overbieden meefinancieren?
Je kunt 100% van de woningwaarde lenen. Houd dus rekening met hoeveel je maximaal kunt meefinancieren als je gaat overbieden. De taxateur bepaalt de waarde van het huis. Is je geaccepteerde bod hoger dan de taxatiewaarde? Dan moet je het verschil zelf betalen. Van tevoren onderzoek doen naar de waarde van de woning kan daarom geen kwaad. Ook dit kun je checken via Walter Living.
Onthoud: het is dus niet zo dat je het verschil tussen de vraagprijs en het bod wat je hebt gedaan zelf moet betalen. Het gaat om de marktwaarde van de woning, die een onafhankelijke taxateur vaststelt. Vaak zien we in de praktijk wel dat de marktwaarde die de taxateur vaststelt ook richting het geaccepteerde bod gaat. Maar let op – als je echt veel meer biedt op een woning geldt dit niet.
Daarnaast moet je ook genoeg eigen geld hebben voor de bijkomende kosten als je een huis koopt. Zoals de notaris– en advieskosten en eventuele overdrachtsbelasting. Deze kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek.
Hoeveel betaal je zelf bij overbieden?
Eigen geld is belangrijk als je gaan overbieden. Zorg voor genoeg spaargeld of schakel je ouders in als ze daar financiële ruimte voor hebben. Als je al een huidige woning hebt met overwaarde, zou je deze ook kunnen gebruiken als extra buffer middels een overbruggingskrediet. Een paar extra centen overhouden voor een verbouwing of een klus in je nieuwe huis is ook geen slecht idee. Heb je tips nodig? Viisi helpt je graag vrijblijvend op weg zodat je met een gerust hart kunt bieden.
Bieden zonder financieringsvoorbehoud, maar mét zekerheid
Je hoort ook vaak dat je voor een winnend bod moet bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar dat is niet zonder risico’s. Daarvoor heeft Viisi een oplossing: Bieden met Zekerheid. Na een oriënterend hypotheekgesprek en controle van een aantal documenten krijg je van ons een certificaat met daarop het maximale bedrag waarmee je zonder financieringsvoorbehoud een bod kunt doen op een woning.
De woningmarkt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem
Snel schakelen op de woningmarkt in de grote steden lukt alleen als je in die fase goed bent voorbereid. Financieel advies is daarbij cruciaal. Wij kunnen je daarbij helpen. Lees meer over de huizenmarkt in:
Het verschil tussen starter en doorstromer
Koop je voor het eerst een huis? Als starter kan het lastig zijn om te overbieden. Je hebt immers risico dat de marktwaarde (een stuk) lager is dan de prijs die jij ervoor hebt betaald. Wij doen met onze eigen Startersbarometer regelmatig onderzoek naar de positie van starters op de woningmarkt.
Koop je een volgend huis? Overbieden is dan net wat makkelijker, omdat je waarschijnlijk overwaarde hebt die je in je nieuwe huis kunt stoppen. Dat helpt om het eventuele gat te dichten tussen de taxatiewaarde en aankoopprijs.
Advies overbieden op een huis
Overbieden is spannend. Dat snappen we als geen ander. Plan daarom een vrijblijvende afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs. Dan ontdekken we samen hoe ver je kunt en wilt gaan met overbieden. Tot binnenkort!