7 eindejaarstips van Viisi
Nog even en het is 2024, een nieuw jaar én nieuwe wet- en regelgeving. Bekijk welke financiële en fiscale kansen je nog dit jaar kunt benutten rond de eigen woning. Wachten óf juist in actie komen kan je veel opleveren.
1. Los tijdig extra af
Wil je dit jaar nog extra aflossen, regel dit dan zo snel mogelijk. Veel hypotheekverstrekkers kunnen je aflossing tot een paar dagen voor de jaarwisseling nog verwerken. Dit in verband met het afronden van de jaaroverzichten.
2. Vraag je voorlopige aanslag aan
Misschien verwacht je geld terug te krijgen van de Belastingdienst in 2024. Bijvoorbeeld omdat je de betaalde hypotheekrente over je woning kan aftrekken. Dan is het vaak slim om een voorlopige aanslag aan te vragen. Zo krijg je in 2024 iedere maand al een voorschot op wat je anders pas in 2025 terug zou krijgen van de Belastingdienst. Moet je juist belasting betalen, dan zorgt de voorlopige aanslag ervoor dat je deze belasting al in delen kunt voldoen. Zo voorkom je dat je begin 2025 een groot bedrag ineens moet betalen. Je kunt je voorlopige aanslag over 2024 nu al online aanvragen bij de Belastingdienst.
3. Time je voorbehoud van financiering
Sta je op het punt een huis te kopen, houd dan rekening met de drukke periode tussen Kerst en Nieuwjaar bij hypotheekverstrekkers. Vaak moet je langer wachten op een hypotheekofferte dan gebruikelijk. Pas de termijn van het voorbehoud van financiering hier op aan in overleg met jouw Viisi-adviseur en de verkopers. Dat voorkomt onnodige stress.
4. Benut verhuisregeling eigen woning
Staat je woning leeg op het moment, bijvoorbeeld omdat je een andere woning hebt gekocht? Dan kun je gebruik maken van de speciale verhuisregeling waarmee je woning onder de eigenwoningregeling valt. Dat heeft vele voordelen; de rente over de hypotheeklening mag je aftrekken en de woning blijft in de fiscaal gunstige box 1. Je kunt drie jaar lang van deze regeling gebruikmaken. De regeling geldt ook voor een woning die wel al in je bezit is, maar waar je nog niet woont. Let op als je je woning gaat verhuren. Dan kun je geen gebruik meer maken van de verhuisregeling. Er zijn uitzonderingen als het gaat om tijdelijke verhuur. Verdiep je goed in de landelijke en lokale regels voor verhuur.
5. Plan de verhuur van je woning slim
Ben je van plan volgend jaar je eigen woning te verhuren? Speel dan slim in op de peildatum die de Belastingdienst gebruikt om je vermogen in box 3 te berekenen. Die peildatum is altijd op 1 januari. Een belangrijke datum. Want als je je eigen woning verhuurt wordt deze niet meer gezien als eigen woning, maar als beleggingsvermogen. De waarde wordt vanaf dat moment niet meer belast in de fiscaal gunstige box 1, maar in box 3. In die laatste betaal je mogelijk vermogensrendementsheffing over de waarde van de woning. Verhuur je de woning vanaf 2 januari 2024, dan wordt de woning in 2024 niet in de box 3-heffing meegenomen.
6. Betaal de hypotheekrente vooruit
Het kan aantrekkelijk zijn om je hypotheekrente van het eerste halfjaar van 2024 vooruit te betalen in 2023. Als je hiervoor spaargeld of beleggingen gebruikt kan het de belasting die je in box 3 over je vermogen moet betalen verlagen. Het is ook voordelig om de rente vooruit te betalen als je in 2024 minder gaat verdienen. Of de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Je kunt de hypotheekrente dan dit jaar nog tegen een hoger tarief aftrekken.
Niet alle hypotheekverstrekkers staan het toe vooruit te betalen. Vraag bij je eigen geldverstrekker wat de mogelijkheden zijn. Heb je een hypotheeklening bij je familie (de zgn. familiebank) of bij je BV, dan is het vaak wel mogelijk om de hypotheekrente vooruit te betalen.
7. Sta even stil
De allerbelangrijkste tip. Niet alles is financieel of fiscaal. Al zijn ook wij graag met ons vak bezig het hele jaar, de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar zijn een perfect moment om eens stil te staan en te reflecteren. En de tijd door te brengen met mensen die je dierbaar zijn.
Wij wensen iedereen een liefdevolle periode toe en natuurlijk ook een goede start van het nieuwe jaar!