Zoals je misschien al van ons weet werkt Viisi met Holacracy. Wij zijn het eerste bedrijf in de financiële sector die dit platte bestuursmodel toepast. En dat is niet zonder reden. Deze organisatiestructuur past Viisi namelijk als een handschoen. Maar wat is Holacracy precies? En wat kun je ermee als bedrijf? In dit blog vertellen we je er alles over.

Hoe werkt Holacracy?

Hier zie je ons organigram. Het ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan je gewend bent. Dat komt omdat we bij Viisi geen managers of managementlagen hebben. Wij werken met zelfsturende teams.

Viisi

Van hiërarchie naar Holacracy: hoe pak je het aan?

Bij Viisi hebben we geen managers of functieprofielen. De macht die in een traditionele organisatie bij managers ligt, is bij ons onderverdeeld in de hele organisatie door middel van cirkels en rollen.

Cirkels en rollen

Een cirkel bestaat uit meerdere rollen die samen een gemeenschappelijk doel (“purpose”) hebben, namelijk die van de cirkel. Elke rol heeft ook weer een eigen doelstelling die bijdraagt aan de doelstelling van de cirkel. En onder elke rol valt een aantal verschillende verantwoordelijkheden (“accountabilities”) die aangeven wat je kunt verwachten van iemand die de rol vervult. Op die manier is het heel duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft in de organisatie. Kort gezegd: hiërarchie bestaat dus zeker bij ons. Maar niet op basis van senioriteit, ervaring in de organisatie of leeftijd, maar op basis van doel.

Onze Viisionairs zijn ondernemers binnen hun eigen rollen en kunnen naar eigen inzicht bepalen hoe ze hun rol vervullen. En ontstaat er een taak waar geen rol voor is? Dan kan deze gemakkelijk gecreëerd worden. Onze organisatiestructuur is open en kan door iedereen bekeken worden. Nieuwsgierig? Ontdek via Glassfrog wat de Viisi-cirkels precies doen en welke rollen onze Viisionairs hebben. Als je bij een cirkel klikt op het History tabblad, kun je zien hoe de rollen ook steeds weer veranderen en het een proces van verbetering blijft.

Bepaal samen de richting van het bedrijf

In een zelfsturend team bepalen jij en je collega-Viisionairs:

  • wat de doelen voor elke cirkel zijn die bijdragen aan het hoogste doel, de algemene purpose;
  • op welke manier de doelen behaald kunnen worden – we werken hiervoor met OKRs – zie onze eerdere blog over doelen stellen tijdens de Viisi Kick-off 2018;
  • wie welke verantwoordelijkheid en rol op zich neemt.

Het idee erachter is dat je mensen niet hoeft te managen (management, in een geheel andere zin van het woord), maar dat iedereen dat zelf doet. Bij Viisi geloven we namelijk dat intrinsiek gemotiveerde mensen het best tot hun recht komen en het gelukkigst zijn als ze zelf beslissingen kunnen maken. Als ze zelf kunnen bepalen van welk werk zij blij worden.

Belangrijk is dus dat jij in staat bent je eigen keuzes te maken, prioriteiten kunt stellen en goed ja of nee kunt zeggen tegen werkzaamheden.

Om Holacracy goed te laten werken moet je het vóór je laten werken. Dat klinkt misschien abstract, maar het is eigenlijk heel simpel. Er zijn veel spelregels binnen Holacracy, er is zelfs wetgeving, de Constitution. Zeker wanneer je er nieuw mee bent, kan het een beetje overrompelend over komen. Maar juist omdat het zo’n nieuwe structuur is, kun je het aanpassen naar waar je jezelf prettig bij voelt. Als het maar binnen de marges van de zogenaamde Holacracy Constitution blijft. Door de Constitution blijft iedereen op één lijn.

Bij Viisi kijken we echter altijd vooruit en dus werken we constant aan verbetering van ons zelfsturende model. Daar waar de Constitution ons in de weg zit of eventueel trager maakt dan nodig, werken wij aan verbetering.

Sneller innoveren

Behalve dat iedereen gelukkiger wordt van zijn of haar werk, zorgt zelfsturing ook voor een hogere innovatiesnelheid. Zelfsturende teams leiden tot betere en snellere beslissingen, omdat iedereen vanuit eigen rolverantwoordelijkheid zelf beslissingen mag nemen. Op die manier innoveer je als organisatie continu decentraal en wordt het een gewoonte. Het is dan niet meer een loze slogan ergens aan de muur, maar een verantwoordelijkheid die onlosmakelijk verbonden is met je rol.

Sneller groeien

Door je organisatie in steeds-aanpasbare cirkels en rollen te structureren, kun je snel groeien. De problemen die in standaard hiërarchische organisaties ontstaan, worden in Holacracy op teamniveau opgelost. Nieuwe verantwoordelijkheden kunnen bij groei makkelijk in nieuwe rollen worden onderverdeeld. Er kunnen zelfs nieuwe cirkels aangemaakt worden. Alles binnen de vrijheid van Holacracy.

Op Holacracy Safari

We schreven hierboven al dat we de eerste financiële organisatie ter wereld zijn die Holacracy heeft ingevoerd en één van de weinige organisaties die haar gehele organisatiestructuur open heeft staan voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Het is dan ook niet zo gek dat we regelmatig Organization Builders op bezoek hebben, die Holacracy Taster Workshops organiseert. Ook nodigen we vaak andere bedrijven uit voor een Holacracy Safari. Ze doen dan mee met een van onze meetings. Willen jij en je collega’s ook een Holacracy Safari bijwonen? Klik dan op de knop hieronder.

Ja, ik meld me aan voor een Holacracy Safari