Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor hoogopgeleiden
Ben je hoogopgeleid, dan zijn er specifieke voorwaarden die extra belangrijk kunnen zijn. Hier kun je op letten:
1. Het maximaal verzekerd bedrag
Verzekeraars hanteren een maximaal verzekerd bedrag. Meestal is dit 80% van het huidige inkomen. Met name voor startende ondernemers is het in de eerste jaren moeilijk te onderbouwen wat het inkomen zal worden. Hoe een verzekeraar het maximaal te verzekeren inkomen inschat hangt af van het specifieke beleid van die verzekeraar, maar ook van de omstandigheden. Was je bijvoorbeeld al langere tijd als advocaat in loondienst en begin je nu voor jezelf? En er zijn al opdrachten die meteen uitgevoerd kunnen worden? Dan is het aannemelijk dat je als ondernemer minimaal hetzelfde inkomen kunt verdienen als in loondienst.
2. Inverdienregeling
Artsen en specialisten, maar ook werknemers in de zakelijke dienstverlening (zoals advocaten of consultants) kunnen soms mede-eigenaar worden van een vennootschap of maatschap. Als er een inverdienregeling van toepassing is, zal het inkomen in het eerste jaar lager zijn dan na de volledige inverdientermijn. Verzekeraars gaan hiermee verschillend om bij de bepaling van het maximaal te verzekeren inkomen. Soms wordt het inkomen in het huidige jaar gehanteerd als uitgangspunt, maar er zijn ook verzekeraars die het inkomen ná de inverdienregeling als uitgangspunt nemen.
3. Beroepsarbeidsongeschiktheid
Verdien je een relatief goed salaris, doordat je specifieke kennis en vaardigheden bezit? Dan kun je je het best verzekeren tegen beroepsarbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld, een tandarts met een beperking in het bewegen van de vingers kan het beroep misschien in zijn geheel niet meer uitoefenen. Met een beroepsdekking heb je dan recht op uitkering van het volledige verzekerd bedrag.
4. Volledige dekking, zonder uitsluitingen
Er zijn AOV’s op de markt die arbeidsongeschiktheid door psychische klachten uitsluiten. Het voordeel van zo’n uitsluiting is dat daardoor de premie lager kan uitvallen.
Het is echter van belang dat je ook risico’s verzekert waarvan je niet denkt dat het zal gebeuren. Psychische klachten (zoals een burn-out) kunnen juist ook voor hoogopgeleiden een oorzaak zijn voor arbeidsongeschiktheid. Omdat het doel van een AOV is om een inkomen te behouden, wat er ook gebeurt met je vermogen om te werken, adviseren wij om zo min mogelijk uitsluitingen te accepteren.
5. Kwaliteit en service van de verzekeraar
Bij het vergelijken van verzekeringen is de prijs het gemakkelijkst te vergelijken. Deze vergelijking kan iedereen maken. Voorwaarden vergelijken is al iets moeilijker, maar daar helpen wij je graag bij.
Eén van de minder makkelijk te kwantificeren voorwaarden is hoe een verzekeraar met haar klanten omgaat op het moment dat er een claim wordt ingediend. Werken de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige als team samen? Is er 1 aanspreekpunt? Is de begeleiding naar het opnieuw kunnen werken prettig en efficiënt? Worden er zaken uitbesteed of is de expertise allemaal bij de verzekeraar aanwezig? En, zeker ook belangrijk: wordt een ingediende claim professioneel afgehandeld en wordt er soepel uitbetaald als er recht is op uitbetaling? Juist op het moment dat het nodig is kan een verzekeraar zich het best bewijzen. Bespreek dus ook dit aspect in het advies!