Viisi Hypotheken

We hebben getwijfeld over de titel van dit artikel, want het valt niet mee om in deze tijd starter op de woningmarkt te zijn. Prijsstijgingen, studieschulden, te weinig woningen, een stugge hypotheekmarkt… Heb je überhaupt een kans? Wij denken dat je moet doorzetten, dat de aanhouder misschien wel altijd wint. Maar ook dat je realistisch en creatief moet zijn en moet snappen dat je niet alles in één keer kan realiseren.

Wekker

We hebben het weleens over je droomwoning. Maar eigenlijk is het realiseren daarvan de werkelijkheid en die heeft vrij weinig te maken met dromen. In dromen kun je wegzakken en er in geloven…maar niet in wonen. Dat vergt een wakkere mindset. En daar zorgen we hier bij Viisi voor: we laten de wekker afgaan – best wel hard – zodat iedereen goed wakker is en dan beginnen we pas.

Viisi Hypotheken

Omdraaien

Wonen aan het water? Misschien wordt het wonen op het water. Wonen in de binnenstad? Wat dacht je van wonen aan de rand van de stad. Wat we hiermee bedoelen: draai als oefening dingen eens om en kom zo op andere gedachten. Daardoor ga je wellicht ook anders zoeken en kijk je anders tegen de mogelijkheden en onmogelijkheden aan. Dit alles met de bedoeling beweging in de zaak te krijgen. Want ergens is er een woning die op je wacht, daar moet je van uitgaan. Dat optimisme voedt de realiteitszin, want daar draait het natuurlijk allemaal om. Dat beweren we hier niet op basis van een overtuiging of een mening, maar op basis van duizenden gesprekken en hypotheken die we voor onze klanten hebben gevoerd en gerealiseerd. Of ze daar blij mee waren en zijn? Check onze referenties.

Groot of klein

Stel je ziet een woning met een kleine volle tuin, terwijl je zo van een grote tuin houdt. Maak er in je verbeelding – of misschien zelfs aan de tekentafel – een groot terras van. Kijk of je twee kamers tot één kan samenvoegen, of juist van één grote kamer twee kamers kan maken. Deel de kamer in met een bovenste en onderste helft; er zijn tal van fraaie oplossingen. Er zijn zoveel mogelijkheden om woonvolumes een ander aanzien en gebruik te geven. Vaak kunnen we maar moeizaam door de huidige werkelijkheid heen kijken, maar verder kijken dan dat loont de moeite.

Een voorbeeld: vrienden van ons hebben een benedenwoning gekocht in Amsterdam West. Ze zijn met z’n tweetjes en een hond. De één is stylist, de ander docent en kunstenaar. Hun kleine woning van drie kamers is verbouwd tot een ruime woning van twee kamers met in hun achtertuin over de volle breedte van de tuin een houten atelier annex slaapvertrek voor een volwaardige Bed & Breakfast. De B&B loopt uitstekend en levert extra financiële ruimte op. Ze zijn superblij met hun ‘ruime’ dubbele huis. Allemaal het resultaat van eens goed nadenken en spelen met wat er wél mogelijk is.

De tiny house van Marjolein in het klein, ontworpen door Walden.

Fotograaf: Lena van der Wal. Tiny House: Marjolein in het Klein

Ons domein

Goed, terug naar die startersmarkt, dat is de markt waar we ons bij Viisi primair op richten, juist omdat ze zo stroperig en weerbarstig is. Ben je eenmaal aan boord, dan gaat het allemaal vaak soepeler. Het is niet voor niks dat we Deltaplan voor de woningmarkt als begrip voor een brede maatschappelijke discussie hebben gelanceerd. We zien de woningmarkt echt als iets waar we nationaal aan moeten werken. Dat gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Dat vergt vasthouden en doorduwen. Maar wat heb jij daar nu aan? Op zich niet zo veel, behalve dan dat wij bij Viisi er echt voor die starters zijn. We hebben ervaring met huizenzoekers die je voor gingen. Ervaring die we maar al te graag met je delen. Maar wel op basis van een proces dat je eerst alleen maar zelf kan doorlopen. Hoe realistischer je je eigen situatie op orde hebt, hoe sneller en effectiever we aan de slag kunnen. Dromen hoort daar niet in thuis, nuchter en wakker zijn des te meer.

Tips

1. Bedenk goed wat je met je studieschuld doet. Hoe gunstig de voorwaarden ook, die schuld is een flinke korting op je mogelijkheden als je hem nog hebt.
2. Spaar, spaar, spaar! 3.000 euro, sorry, is geen spaarpot. 30.000 euro wel, daar heb je echt wat aan.
3. Een vast dienstverband werkt voor een hypotheekaanvraag beter dan het zijn van ZZP’er. Ook al zijn er als zelfstandige best mogelijkheden.
4. Wees realistisch maar ook creatief in je woningkeuze.
5. Bereid je heel goed voor en zorg voor een compleet dossier.
6. Misschien kun je hulp van je ouders krijgen?