Viisi

Maximaal lenen. Wie de kristallen bol heeft mag het zeggen: te risicovol of juist heel verstandig? Als alles meezit, je loopbaan gaat voorspoedig en de huizenmarkt blijft qua waarde stijgen, dan gaat het goed. Er zit ook een psychologische component aan vast. Als je alles wat er in zat er ook echt uit hebt gehaald, dan heb je zekerheid dat je niets over het hoofd hebt gezien. Dat kan een zekere trots en rust met zich meebrengen. Maar blijft alles wel groeien? En moet het maximaal haalbare echt je streven zijn? Het consulteren van een professional kan in je overwegingen helpen. Het is immers zijn/haar dagelijkse werk en dat houdt ook in dat je de ontwikkelingen bijhoudt en kent, én deze vertaalt naar je mogelijkheden. We zetten wat overwegingen voor je op een rij.

Maximaal lenen: houd rekening met onvoorziene zaken

‘Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het lid op de neus,’ vermaanden onze voorouders al. En er zit een waarheid in die waarschuwing. Je kunt te maken krijgen met onvoorziene kosten waar je misschien helemaal niets aan kunt doen, omdat de regels veranderen. Of de onvoorspelbaarheid van de economie en beurzen, of omdat je iets overkomt wat totaal niet in de planning zat. Een echtscheiding, ziekte, ontslag, gezinsuitbreiding, een inwonende ouder…we willen niemand bang maken, maar overdenk van te voren deze opties. Vraag de professional eens door te rekenen wat het zou betekenen als het tegen zit. Gewoon cijfermatig op een rijtje zetten, vergelijken en neem dan de beslissing over dat maximale bedrag dat jij kunt én wilt lenen. Neem er in alle rust de tijd voor. Tijd is in dit soort processen en cruciale beslissingen een vriend en geen figuur die in je nek moet hijgen. Hoe uitdagend dat in de huidige markt soms is.

Viisi

Kijk in de toekomst

Kijk bij het zoeken naar een huis wat verder de toekomst in. Neem nu een huis aan een drukke weg. Als we zo meteen allemaal elektrisch rijden is zo’n weg niet meer druk qua geluid en ook niet meer vervuilend. Wat zal dit doen met de waarde van de woning? Die gaat waarschijnlijk omhoog, omdat het wonen plezieriger wordt vanwege de ‘nieuwe’ omstandigheden van de ligging. Een voorbeeld van anticiperen op de situatie van overmorgen. Wat denk je van een wijk die er nu wat brak bij ligt? Kijk naar gebieden als Amsterdam West en Utrecht Lombok en zie dat in de grote steden wijken op de lange termijn een positieve ontwikkeling doormaken.

Amsterdam satellite

Bestemmingsplannen

Het loont om met deze toekomstscenario’s in het achterhoofd eens heel goed naar de bestemmingsplannen van de gemeente waarin je wilt wonen of blijven te kijken. Maak zelf een realistische inschatting of al die plannen inderdaad uitvoerbaar zijn. Natuurlijk kun je niet alles voorspellen, maar toch: je krijgt een aardig idee van wat de gemeente, de provincie en het rijk van plan zijn. Ikzelf woon in een middelgrote stad waar geen bouwruimte meer is voor woningen door uitbreiding van de gemeentengrenzen. Er wordt dus gewoekerd met de ruimte die er is, veel gesloopt en aan herbestemming gedaan. Maar je weet dus vrij zeker dat het voor woningzoekenden hier krap gaat blijven. En dat betekent dat waardevermindering niet erg waarschijnlijk is. Gemeentelijke herindelingen kunnen behoorlijk roet in het eten gooien, zeker als het gaat over gemeentebelastingen. Mijn eigen stad schurkt tegen twee gemeenten aan die 90% lagere gemeentebelastingen heffen. Zou er ooit een fusie komen, dan gaat de belasting van die twee gemeenten echt niet omlaag maar zal worden genivelleerd. En dat betekent voor die inwoners zomaar ineens 90% extra jaarlasten.

Gebruik je gezonde verstand en laat je goed informeren

De moraal van dit verhaal is eigenlijk simpel: gebruik je gezonde verstand nadat je echt goed geïnformeerd bent en advies hebt van een professional. Kijk dan wat je doet en accepteer de consequenties van je keuze. Laat je hart én je hoofd de beslissing nemen over voor welk bedrag je waar gaat kopen. En uiteindelijk, geniet vooral van je nieuwe woning.