Buren

In ons kleine kikkerlandje spelen zich heel wat burenruzies af. Een fenomeen dat eigenlijk alleen maar verliezers kent en weinig tot niets bijdraagt aan je woongenot. Laat staan aan een verdraagzaam sociaal leefklimaat. Wat zijn nu belangrijke oorzaken voor conflicten met je buren. En belangrijker: hoe voorkom je ze en hou je het Hollands gezellig met elkaar?

buren

Geluidsoverlast

Met stip op nummer 1 staat geluidsoverlast als oorzaak voor de onmin tussen buren. De klussende buurman of buurvrouw die er in het weekend lustig op los gaat met de boormachine of zaagmachine. Of de TV die (kei)hard staat, de pubers die hun beats op standje 10 draaien, blaffende honden, naaldhakken op het parket… de lijst met mogelijke oorzaken voor bovenmatig geluid is behoorlijk lang. En het begint eigenlijk zo eenvoudig… je in elkaar inleven. Bedenk dat wat jij doet en geluid maakt, niet alleen je eigen oren bereikt. Een headset voor muziek, geniet zo veel en lang als je wilt, dat ding kan ook op als je de TV eens lekker hard wilt zetten. Ben je een klusser met veel lawaai probeer dat te dempen met bijvoorbeeld geluidabsorberende schermen (ze bestaan echt!) of kies een ander tijdstip voor je klus. Beter nog: ga even naar je buren toe en overleg samen wanneer je de werkzaamheden kan doen zonder al te veel overlast.

Voel je thuis met je buren

Overlast buiten

Op nummer 2 de zaken die zich buiten, bijvoorbeeld in de tuin afspelen. De barbecue die niet perfect gloeit maar enorme rookwolken veroorzaakt, de vuurkorf die slecht trekt en hetzelfde doet, de ratelende heggenschaar, luidruchtige kinderen…vul de lijst maar aan. Ook hier weer blijkt uit de praktijk dat voorkomen beter is dan genezen. Dus overleg en geef aan: we gaan BBQ-en en het kan zijn dat hij even wat rook geeft.

Voel je thuis met je buren

En als het dan toch een keer misgaat met overlast: maak contact en praat het uit. Wedden dat het in veel gevallen met een sisser afloopt. En dan niet met water op de barbecue want daar krijg je alleen maar meer rook van.

Verbouwingsoverlast

Op nummer 3, je vermoedde het misschien al, verbouwingen. Overleg van te voren wat er gedaan gaat worden, wat de heftige dagen zijn. Hoe puin, stof en andere ongemakken het beste snel opgeruimd kunnen worden. Dat busjes mogelijk overlast kunnen veroorzaken. En wat enorm helpt is een kleine attentie voor de overlast. Een bloemetje, fles wijn, doos chocolade, of nodig de buren uit na de verbouwing. Ook hier weer geldt: blijf in contact.

Voel je thuis met je buren

Burenruzies komen in alle wijken voor en vrijwel overal hebben ze dezelfde oorzaak. Lange mooie zomers correleren direct met de stijging van incidenten. Sommige gemeenten hebben vrijwilligers die helpen de boel weer te sussen als het misgegaan is. Speelt er nu een conflict met jouw buren. Google dan maar eens naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

Want een goede buur is tenslotte beter dan een verre vriend.