Viisi Startersbarometer
Viisi doet elk kwartaal onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op deze pagina vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Startersbarometers.
Bekijk de uitkomsten van alle edities:
- Viisi Startersbarometer | Augustus 2024
- Viisi Startersbarometer | Maart 2024
- Viisi Startersbarometer | November 2023
- Viisi Startersbarometer | Juli 2023
- Viisi Startersbarometer | Maart 2023
- Viisi Startersbarometer | November 2022
- Viisi Startersbarometer | September 2022
- Viisi Startersbarometer | Juli 2022
- Viisi Startersbarometer | Maart 2022
- Viisi Startersbarometer | Januari 2022
- Viisi Startersbarometer | September 2021
- Viisi Startersbarometer | Juli 2021
- Viisi Startersbarometer | 2020
- Viisi Startersbarometer | 2019
- Viisi Startersbarometer | 2018
Twee op drie starters denkt pas over drie jaar eerste huis te kunnen kopen
Stijgende huizenprijzen, volgeplande bezichtigingen en meerdere
partijen die tegen elkaar opbieden. Na een kleine pas op de plaats, is de hausse op de Nederlandse woningmarkt weer helemaal terug van (eigenlijk nooit) weggeweest. Maar wat betekent dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Meer dan helft zou voor bedrijfswoning van baan wisselen
Maar liefst 25 procent van alle Nederlandse starters heeft door de krappe woningmarkt wel eens niet gesolliciteerd op een openstaande vacature of leuke functie. Dit terwijl 57 procent van hen wél bereid is te verhuizen voor een nieuwe baan. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q1 2024 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.042 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. De woningnood onder starters is inmiddels zo hoog, dat 51 procent van de ondervraagden aangeeft dat een bedrijfswoning voor hen een reden zou zijn om van baan te veranderen.
Starter kritisch op woningmarktbeleid | November 2023
Maar liefst 66 procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt beoordeelt het woningmarktbeleid van de afgelopen jaren met een vijf of lager. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2023 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.117 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Negen op de tien respondenten vinden daarom dat een volgend kabinet serieus moet ingrijpen op de Nederlandse woningmarkt.
Sentiment onder starters gelijk aan voorgaand kwartaal | Juli 2023
Ondanks de licht gestegen woningprijzen, is een gemiddeld Nederlands koophuis nog altijd bijna negen procent goedkoper dan een jaar geleden. Omdat de vraag naar huizen echter groter is dan het aanbod én de hypotheekrente ten opzichte van 2022 fors gestegen is, verwacht slechts één op de vijf starters in de komende twaalf maanden een huis te kopen. Het sentiment onder starters is daarmee vrijwel onveranderd ten opzichte van Q1 2023.
Sentiment starters voor het eerst sinds tweede kwartaal 2022 gedaald | Maart 2023
Voor het eerst sinds 2013 daalden de huizenprijzen het afgelopen halfjaar flink. Toch bedraagt de gemiddelde woningprijs nog altijd 424.700 euro, een bedrag dat een aanzienlijk gedeelte van de starters tegenwoordig – mede dankzij de hoge hypotheekrente – moeilijk(er) kan lenen. Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Starters voor tweede kwartaal op rij positiever over woningmarkt | November 2022
Het percentage Nederlandse starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Het verwachtingscijfer is daarmee in de afgelopen zes maanden verdubbeld: van slechts elf procent in het tweede kwartaal van dit jaar en zeventien procent in het vorige kwartaal naar 24 procent nu. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q4 2022 van Viisi Hypotheken.
Aantal starters dat een huis kan kopen fors gestegen | September 2022
Minder bezichtigingen, een kleiner aanbod beschikbare koophuizen en minder vaak overbieden. Het lijkt erop dat de Nederlandse woningmarkt na kwartalen van ongekende groei dan toch eindelijk iets afkoelt. Welk effect heeft dit op de stemming onder Nederlandse koopstarters; zijn zij optimistischer geworden over hun toekomstige slagingskansen op de woningmarkt of kijken zij het vanwege de oplopende inflatie liever nog even aan?
Nog maar 1 op de 9 starters kan eigen huis kopen | Juli 2022
Een krappe woningmarkt, stijgende energie-, brandstof- en voedselprijzen en een op hol geslagen inflatie. Uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat op dit moment tussen de 9% en 15% van alle huishoudens (1,2 miljoen) het risico loopt om betalingsproblemen te krijgen. Hoe vertaalt deze situatie zich door naar koopstarters op de Nederlandse woningmarkt? Wat merken zij van de gestegen energieprijzen en hoe zien zij op de korte- en (middel)lange termijn de toekomst voor zich?
Slechts 15% koopstarters positief over kans op koopwoning | Maart 2022
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning bedroeg het afgelopen jaar € 387.000,- (bron: CBS). Sinds het begin van de meting in 1995 hebben Nederlanders nog nooit zoveel betaald voor een eigen huis. Was het een jaar geleden al lastig voor starters op de woningmarkt om een eerste huis te kopen, inmiddels is het vrijwel onmogelijk geworden. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan 1000 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Slechts 1 op de 5 starters denkt in 2022 een eerste huis te kopen | Januari 2022
Op de Nederlandse woningmarkt wordt al enige tijd record na record verbroken. Ondanks reportages, protesten, Kamervragen en een groeiende onvrede onder woningzoekers steeg de gemiddelde woningprijs in het afgelopen kwartaal met maar liefst 17,5%. Een eerste koopwoning raakte hierdoor het afgelopen kwartaal voor veel Nederlandse starters nog verder uit zicht. De situatie is momenteel zo nijpend, dat nog maar 1 op de 5 jonge Nederlanders in 2022 een eerste huis denkt te kopen. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan 1.000 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Startersbarometer 2022 in de media
- ‘Starters somber over kansen op woningmarkt’
- Slechts één op de vijf starters verwacht in 2022 huis te kopen
- Viisi: Jarenlang netjes huur betalen moet bijdragen aan kans op hypotheek
- Steeds kleinere groep huizenkopers betaalt de hoofdprijs: ‘Sprake van opjutgedrag’
- Vertrouwen starters in woningmarkt neemt verder af
Startersbarometer: Groeiende wanhoop onder starters op de woningmarkt | 16 September 2021
Meer dan tienduizend Nederlanders, waaronder veel jonge starters, namen afgelopen zondag deel aan het woonprotest. Met een geschat woningtekort van driehonderdduizend huizen, een overspannen huizenmarkt en lange wachtrijen voor betaalbare sociale huurwoningen maken veel jonge Nederlanders zich grote zorgen over hun (toekomstige) kansen op de woningmarkt. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, deed Viisi Hypotheken onderzoek onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Startersbarometer: Verwachtingen van starters op de woningmarkt | Juli 2021
In de afgelopen 12 maanden steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met gemiddeld 12% naar ruim € 385.000. Ondanks een versoepeling van de leennormen en (gedeeltelijke) afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, is voor een groot gedeelte van hen een eigen huis stilaan onbereikbaar geworden. Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.055 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun verwachtingen en/of ervaringen met de woningmarkt.
Startersbarometer 2021 in de media
- Veel starters verzwijgen hun studieschuld. ‘Riskant, zwijgen staat gelijk aan frauderen’ | Interview in Trouw met Hergen Dutrieux
- Young people frequently withholding student debts in mortgage applications | Artikel in NL Times
- Aantal starters dat studieschuld verzwijgt in twee jaar verdubbeld | Artikel in het Financieele Dagblad
- Steeds meer jongeren verzwijgen studieschuld bij hypotheekaanvraag | Artikel in Het Parool
- Veel starters op woningmarkt verzwijgen hun studieschuld | Artikel van Kassa (BNNVARA)
- Starters verzwijgen studieschuld bij hypotheekaanvraag | Artikel op Banken.nl
- ‘Veel starters op de huizenmarkt liegen over studieschuld en lenen veel te veel’ | Artikel op WNL
- Liegen om een hypotheek te krijgen? Je kunt als fraudeur gebrandmerkt worden | Artikel op Dagblad van het Noorden
- Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag wordt mogelijk lastiger | Artikel in het Financieele Dagblad
- Hypotheek nodig? Bank kan voortaan je studieschuld opzoeken | Artikel in de Telegraaf
- Oververhitte woningmarkt drijft Nederlandse jongeren tot emigreren | Artikel op Banken.nl
- Studielening niet in BKR: dan maar verzwijgen? | Artikel in Erkend (SEH)
- Jongeren overwegen emigratie door woningnood | Interview op BNR Nieuwsradio
- Woningnood doet dromen van emigratie | Artikel in de Telegraaf
Viisi Startersbarometer | 2020
Starters op de woningmarkt hebben het lastig. Er is weinig aanbod en wat er beschikbaar is, is vaak onbetaalbaar. Denken Nederlandse jongeren dat zij een eerlijke kans hebben op de woningmarkt of zien zij het somber in? En wat is hun verwachting voor het aankomende jaar: wordt het makkelijker om een succesvolle hypotheekaanvraag te doen of juist niet? Viisi Hypotheken deed daarom onderzoek onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens.
Startersbarometer 2020 in de media
Viisi Startersbarometer | 2019
Hoe je als starter je eerste koopwoning financiert (mei)
Een huis kopen is vandaag de dag moeilijker dan ooit, met name voor starters. Welke middelen zetten deze jonge kopers in om een woning te bemachtigen? Lenen ze geld van familie? Nemen ze schenkingen aan? Zijn ze bereid hun studieschuld te verzwijgen? Viisi liet Panelwizard onderzoek uitvoeren onder 1.019 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.
Starters en overbieden in een verhitte woningmarkt (juni)
De woningmarkt is oververhit en vooral in de Randstad is er een heuse overbiedingsgekte uitgebroken. Gaan jonge kopers hierin mee of wachten ze juist met het kopen van een huis? Viisi liet het onderzoeken. PanelWizard voerde onderzoek uit onder 1.013 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35.
Maatregelen die de overheid moet nemen om krappe woningmarkt op te lossen (september)
Niet alleen voor starters is het moeilijk om een woning te huren of te kopen, het is voor bijna iedereen lastig om een huis te bemachtigen in deze krappe huizenmarkt. Welke maatregelen moet de Nederlandse overheid nemen om dit probleem aan te pakken? Viisi vroeg het aan 1.030 Nederlanders in een door PanelWizard uitgevoerd onderzoek.
Startersbarometer 2019 in de media
Viisi Startersbarometer | 2018
We weten het al lang: starters hebben het zwaar op de Nederlandse woningmarkt. Politici, banken en andere geldverstrekkers luiden de noodklok. Maar deze politieke oneliner wordt nooit echt onderbouwd. Daarom hebben IG&H en Viisi de handen ineen geslagen en onderzoek gedaan om antwoord te vinden op de vraag: heeft de Nederlandse starter het écht zo moeilijk op de woningmarkt? Zo ja, hoe komt dat en wat kunnen we eraan doen om het op te lossen? Eerste conclusie: 47% van Viisi’s starters kan alleen een woning kopen met financiële steun van ouders.