Bouwdepot: de meest gestelde vragen beantwoord
Ga je een kluswoning of juist een nieuwbouwwoning kopen? Dan krijg je vaak te maken met een bouwdepot bij je hypotheek. Viisi beantwoordt de meest gestelde vragen over het bouwdepot.
Op deze pagina:
1. Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een speciale, geblokkeerde rekening waarop je een bedrag reserveert voor een geplande verbouwing of nieuwbouw. Het is onderdeel van je hypotheek. Vanuit het bouwdepot betaal je de facturen voor de werkzaamheden en materialen.
2. Hoe werkt een bouwdepot?
Koop je een kluswoning of een nieuwbouwwoning? Dan sluit je vaak een bouwdepot af bij je hypotheek. Het bedrag wat je in het bouwdepot opneemt wordt bepaald door 2 factoren:
- De werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren
- De waarde van je woning (voor én na verbouwing)
Lees hier meer over het berekenen van je bouwdepot.
Gaat je hypotheek lopen, dan stort de geldverstrekker het bedrag op een geblokkeerde rekening. Tijdens de bouw of verbouwing van je woning declareer je de facturen hiervoor bij de geldverstrekker.
Het bouwdepot eindigt als de bouw of verbouwing klaar is of na een bepaalde periode. Vaak is op dat moment het hele bedrag uit het bouwdepot al gebruikt, maar het kan voorkomen dat er een bedrag overblijft. Het resterende bedrag wordt dan afgelost op je hypotheek.
3. Hoe kan ik geld uit het bouwdepot halen?
Je kan facturen voor de bouw of verbouw betalen door een speciaal (vaak online) formulier van jouw geldverstrekker in te vullen. Sommige geldverstrekkers hebben hier zelfs een app voor. Je kunt meestal kiezen of het bedrag naar je eigen rekening moet worden overgemaakt, of direct naar de aannemer of leverancier.
4. Wanneer is een bouwdepot verplicht bij je hypotheek?
Bij een verbouwing
Heeft de taxateur rekening gehouden met een verbouwing om de marktwaarde te bepalen? Dan is een bouwdepot verplicht.
De taxateur neemt in het taxatierapport een huidige marktwaarde én een geschatte marktwaarde na verbouwing op. Door het geld voor de verbouwing in een depot te houden weet de geldversterkker zeker dat de verbouwing ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden, en dat daarmee de marktwaarde na verbouwing wordt gerealiseerd.
Je kan een verbouwing echter ook met eigen geld financieren. Bekijk hier de voor- en nadelen van beide opties.
Let op: je geldverstrekker houdt alleen rekening met de marktwaarde ná verbouwing als er een bouwdepot is. Vraag je geen bouwdepot aan, dan gaat de geldverstrekker uit van de marktwaarde vóór verbouwing.
Bij nieuwbouw
Bij nieuwbouw is een bouwdepot verplicht. Hierbij worden de aanneemsom en het meerwerk standaard in het bouwdepot meegenomen. Lees hier meer over een hypotheek bij nieuwbouw.
5. Wat kost een bouwdepot?
Je betaalt geen extra afsluitkosten voor een bouwdepot bij je hypotheek. De maandlasten van je hypotheek worden echter wel beïnvloed: je leent in totaal meer, dus je maandlasten worden hoger.
Rente op het bouwdepot
Over het bedrag dat je nog niet hebt opgenomen uit het bouwdepot ontvang je (bij de meeste geldverstrekkers) een rentevergoeding. Deze rente wordt verrekend met de hypotheekrente die je verschuldigd bent.
Zolang het volledige bedrag nog in het bouwdepot zit betaal je daarom alleen de aflossing op je hypotheek, en per saldo nog geen rente. Zodra er geld uit het bouwdepot wordt gehaald krijg je geen vergoeding meer over dat gedeelte. Je maandlasten stijgen op dat moment doordat de rentevergoeding wegvalt. Je maandlasten hangen dus af van het moment dat je geld uit je bouwdepot laat halen.
Houd er rekening mee dat je bij een annuïtaire en lineaire hypotheek al vanaf het begin aflossing moet betalen over de volledige lening, inclusief bouwdepot. Ook als je pas later begint met (ver)bouwen.
Bekijk hier een rekenvoorbeeld van je maandlasten met een bouwdepot.
6. Wat zijn de regels voor een bouwdepot?
De voorwaarden voor het bouwdepot verschillen per geldverstrekker. Lees daarom altijd de offerte en de voorwaarden goed door.
Over het algemeen kan je rekening houden met deze punten:
- De looptijd van een bouwdepot kan flink verschillen. Over het algemeen ligt die tussen de 6 maanden en 2 jaar. Koop je een nieuwbouwwoning of ga je niet direct verbouwen, dan is het dus handig om voor een bouwdepot met een lange looptijd te kiezen.
- De rentevergoeding op je bouwdepot is vaak gelijk aan de rente op je hypotheek, maar kan in sommige gevallen 1 procentpunt lager zijn.
- Let erop of je je declaraties makkelijk kan indienen. Bij meeste geldverstrekkers declareer je je facturen online of via een app.
7. Hoe regel ik een bouwdepot voor mijn situatie?
Wil je jouw situatie bespreken met een adviseur? Dat kan! Plan hieronder gratis een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.
Benieuwd naar de ervaringen van anderen met een klushuis? In onderstaande podcast vertelt Marc-Peter over hoe hij zijn kluswoning heeft verbouwd.
Download onze whitepaper 'Bouwen en verbouwen'
Meer weten over bouwdepots? We hebben alle informatie die je nodig hebt verpakt in 1 whitepaper. Vul je gegevens in en download gratis onze whitepaper ‘Bouwen en verbouwen’.