Transparant salarismodel: weten wat je collega’s verdienen
MT/Sprout interviewt Marc-Peter Pijper
“De meeste beloningssystematieken zijn eigenlijk achterhaald. Wij vullen die op een nieuwe manier in, zonder al die gektes van oudere modellen”, zegt Marc-Peter Pijper van Viisi | Hypotheken tegen MT/Sprout. Hij legt uit waarom Viisi werkt met een transparant salarismodel, waarbij mannen en vrouwen in hetzelfde vakgebied evenveel verdienen én collega’s van elkaar weten wat ze verdienen.
“In de meeste bedrijven werkt salaris als een soort stoorzender. En die gaat door alles heen als je het belonen van je mensen niet goed en transparant geregeld heb”, zegt Pijper tegen MT/Sprout. “Als je er in de wandelgangen achterkomt dat je collega meer verdient dan jij, dan is dat niet goed voor de samenwerking. Als je onder druk staat om je salesbonus te halen, dan help je de klanten minder goed. Ook in het sollicitatieproces is het iets geks dat je moet onderhandelen over je salaris.”
Transparant salarismodel
Waarom gaat het volgens hem vaak mis met gelijke beloning? “Daar is ook onderzoek naar gedaan: introverte vrouwen met een niet-westerse achtergrond verdienen het minst. De zelfverzekerde, extraverte blanke man verdient het meest, voor precies hetzelfde werk. Dat onderhandelen hebben we er bij ons dus helemaal uitgesloopt.”
Viisi Hypotheken gaat zelfs nog een stap verder bij het sollicitatieproces, schrijft MT/Sprout: ‘Kandidaten kunnen op de website zelf hun salaris berekenen. De zelforganiserende teams van Viisi nemen ook zelf collega’s aan en ze bepalen mede het startsalaris van die nieuwe collega. Elk jaar krijgen die teams ook dezelfde salarisverhoging.’
Lees meer over het salarismodel van Viisi.
Salaris is hygiënefactor
Viisionair Pijper: “Dat is een interessante dynamiek, waarbij het salaris eigenlijk een hygiënefactor is geworden. Het gaat vooral om een eerlijke verdeling. Als je het hele salaristhema afpelt, wat wij dus hebben gedaan, dan willen mensen gewoon een goed en competitief salaris. Ze willen ook perspectief hebben, weten wat ze de volgende jaren gaan verdienen.”