Docent Emiel kan door studieschuld geen huis kopen
’Misschien pas als ik 45 ben’
In het Leidsch Dagblad vertelt docent Emiel van der Hart (38) dat hij, ondanks een meer dan gemiddeld inkomen, geen woning kan kopen. Zijn studieschuld hangt als een molensteen om zijn nek. Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken, legt in de krant uit hoe dat komt.
De casus van Van der Hart is niet uniek, zegt Dutrieux in het Leidsch Dagblad. “We spreken veel starters, dus ook veel starters die het niet lukt om iets te kopen.” Het beperkte woningaanbod is de hoofdoorzaak. Verder schuilt het probleem, zegt Dutrieux, vooral in de zogeheten ‘leencapaciteit’. “Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, kun je een bepaalde factor lenen, eventuele schulden niet meegenomen.” Deze factor is zes: je kunt dus maximaal zes keer lenen wat je verdient.
Studieschuld
“Zónder studieschuld zou Van der Hart ,,een leencapaciteit hebben van een dikke ton hoger”, zegt Dutrieux. “De studieschuld beperkt de leencapaciteit met een factor van 1,7 á 1,8.” Het verhogen van de leencapaciteit voor starters “klinkt sympathiek”, zegt Dutrieux, “maar daarmee creëer je een nog hogere vraag, en stijgen de huizenprijzen alleen maar sneller”.
De overheid moet afstappen van “de rigide manier waarop de leencapaciteit wordt berekend en kijken naar de individuele draagkracht”, aldus Dutrieux. “Zie het als een algoritme: je kunt zien wat iemand uitgeeft en wat er binnenkomt. Als jij al jarenlang 900,- aan huur kan betalen en daarnaast heb je ook nog aardig wat spaargeld, dan zou je met de huidige rentestand een stuk meer kunnen lenen.”
Mildere toetsing
Dutrieux vertelt in het Leidsch Dagblad dat er ook goed nieuws is. “De nieuwe regering wil dat de studieschuld milder getoetst wordt. Er wordt niet meer gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld. Als jij van de 60.000 euro al 20.000 euro hebt afgelost, dan wordt er gekeken naar de 40.000 euro die nog openstaat. Dat is op zich een verbetering, zeker als je al een deel van je schuld hebt afgelost. Maar nog steeds geldt voor starters: het gaat niet heel veel mensen helpen, al wordt het ietsje beter.” Deze wijziging moet nog worden doorgevoerd. “Maar met de stijging van de huizenprijzen van vorig jaar is het bijna niet bij te benen. Het is bijna kansloos, omdat je salaris nooit met dat tempo stijgt.”