Wie nu wil instappen op de huizenmarkt, is dubbel de klos. Je betaalt nog steeds de hoofdprijs voor een woning én je hebt ook nog eens een veel hogere rente van een paar maanden geleden. Dat schrijft NRC. Hergen Dutrieux, mede-oprichter van Viisi Hypotheken, ligt de situatie toe.

 

Viisi huis

Wie de historisch gemiddelde hypotheekrentes bekijkt, kan er niet omheen. We leven in bijzondere tijden. De razendsnelle stijging van de hypotheekrentes die we nu zien, is bijna ongekend. En dat maakt het leven voor starters op de woningmarkt alleen maar moelijker. Door de hoge rente nemen de maandlasten toe en huizenkopers kunnen minder lenen.

Stijgende hypotheekrente: een rekensom

Dutrieux maakt met een rekensommetje in NRC duidelijk wat de gevolgen zijn: „Met twee keer modaal kun je nu vier ton lenen in plaats van 430.000 euro begin dit jaar. En je brutomaandlasten zijn 350 euro hoger: toen 1.500 euro, nu 1.850.” Voor dezelfde hypotheeklasten, zegt hij, zouden de huizenprijzen bij de huidige hypotheekrente ruim 20 procent moeten dalen.

Afstand tussen haves en have-nots

Starters zijn dubbel de klos. Zij zitten én met torenhoge huizenprijzen én met een hogere rente. Met een annuïteitenhypotheek kunnen ze dus ook nog eens minder aflossen. Niet-starters kunnen juist vaak met winst hun huis verkopen en hun lage rente meenemen naar een volgende hypotheek. „Zij hebben er dus niet zo’n last van”, zegt Dutrieux. „De afstand tussen de haves en de have-nots wordt groter.”

Historisch perspectief

Hoe zit het nou eigenlijk met die historisch hoge rente? Frank Tukker van Viisi legt uit waar de rentestijging vandaan komt en wat de gevolgen zijn.
Lees verder: Rentestijging: de historie en gevolgen