“Op de woningmarkt zie je duidelijk seizoenseffecten”

Bij Viisi zijn we graag duidelijk over wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek. In deze rubriek bespreken we daarom veelgehoorde misverstanden, maar ook bijzondere feiten. Zo weet jij waar je aan toe bent en kun je de fabels van de feiten onderscheiden.

“Het woningaanbod wisselt per seizoen”

Op zoek naar een huis? Dan kijk je waarschijnlijk vaak op Funda. Het aantal te koop staande huizen wisselt per dag, per week en per maand. Maar wist je dat er ook sprake is van seizoenseffecten? Dat is geen fabel, maar een FEIT, zo weten we uit de cijfers van Walter Living. Tussen de verschillende periodes kan het aanbod sterk stijgen of juist dalen.

De data laat duidelijk zien wanneer het aanbod behoorlijk toeneemt (of juist afneemt). Daar kun je op verschillende manieren je voordeel mee doen.

Lentesprong

Tussen februari en maart stijgt het aantal te koop staande huizen snel! Gemiddeld worden er in maart 24% meer woningen aangeboden dan in februari.

Zomerdip

In de vakantiemaanden juli en augustus daalt het woningaanbod. Dan staan er vergeleken met mei-juni zo’n 15 tot 25% minder huizen te koop.

Septemberopleving

Na de vakantieperiode komen er weer veel meer woningen op de markt. Tussen augustus en september stijgt het aanbod met gemiddeld zo’n 40%. Deze piek zien we zeer consistent terugkomen in de afgelopen jaren.

Winterdip

December is traditioneel de maand met het laagste woningaanbod. Er staan ongeveer 37% minder woningen te koop dan wanneer in januari, na de feestdagen, het aanbod weer opleeft.

Aankoopmakelaar Emmely van Grinsven van Walter Living vat het als volgt samen:

”Je ziet dus een golfslag in het aanbod door het jaar heen. In de zomermaanden is het echt wel rustig; de periode naar de feestdagen toe is ook weer rustig. En dan september óf net in het nieuwe jaar, dan zie je de pieken.”

Oorzaken van de seizoenseffecten

De oorzaak van deze seizoenseffecten? De voorkeuren van verkopers – en hun makelaars. Zo is verkoop in de lente niet voor niets populair. Een huis ziet er op een zonnige dag aantrekkelijker uit dan tijdens de donkere wintermaanden. Bovendien zijn veel kopers aan het begin van het jaar door de langere dagen met zonlicht in een optimistische stemming. En die daling in december? Veel kopers en verkopers zijn dan door de feestdagen minder bezig met de aankoop van een woning. Ze zijn sneller geneigd om de woning in het voorjaar te koop te zetten. Deze effecten versterken elkaar ook nog eens. Als makelaars aan hun klanten structureel adviseren om een woning niet in de zomer te koop te zetten omdat de markt dan altijd rustig is, dan is er vanzelf ook weinig aanbod in de zomer.

Klaar voor actie

Hoe kun je deze kennis benutten? Als je de ontwikkelingen per seizoen kent kun je je optimaal voorbereiden om snel te reageren op de diverse woningen die op de markt komen.

Emmely van Grinsven van Walter Living:
“Mocht jij tijdens de zomermaanden jouw droomwoning vinden, dan is het ook zo dat er wellicht minder concurrentie op de markt is. Dus kan het voordeliger zijn om juist in de zomer een bod te plaatsen.”

Je zit natuurlijk klaar om actie te ondernemen als het nieuwe woningaanbod online komt. Het duurt minimaal vier uur voordat een advertentie die wordt geplaatst op Funda.nl zichtbaar wordt. Ingeplande advertenties komen in de nacht op de website. Ze staan er meestal rond 03.00 uur op, maar dat is wat vroeg om de verkoopmakelaar te bellen.

Ken je financiële mogelijkheden

Zorg dat je alles op een rij hebt om een scherp bod te doen, dat past bij je financiële mogelijkheden. Bij Viisi denken we graag met je mee. Zo kun je je optimaal voorbereiden op het doen van een bod. Dit kun je doen:

  • Bereken met onze handige tool snel wat je maximaal kunt lenen
  • Verzamel wat je nodig hebt om snel een goed bod te doen, op basis van je financiële mogelijkheden. Denk aan een werkgeversverklaring of een perspectiefverklaring. Zie ook deze truc van onze adviseurs.
  • Overweeg te bieden zonder voorbehoud. Daarmee heb je een voorsprong op andere kopers. Dit brengt wel risico’s met zich mee. Met Bieden met Zekerheid kun je bieden zonder voorbehoud van financiering, zónder dat je zelf financieel risico loopt.
  • Een goed begin is écht het halve werk is, start met ons webinar. Je krijgt alle informatie en tips die je nodig hebt om goed voorbereid de woningmarkt op te gaan.

Doen: Houd ook in de perioden met een lager woningaanbod het aanbod goed in de gaten. Er zijn immers altijd verkopers die ook buiten de piek hun woning willen- of moeten verkopen. Bijvoorbeeld als ze zelf een huis hebben gekocht dat snel wordt geleverd. Of omdat het gaat om een woning uit een nalatenschap die de erfgenamen snel willen verkopen.

Niet doen: Schat je kansen op een woning niet te laag in. Met een goede voorbereiding heb je bijvoorbeeld verrassend veel invloed op je inkomen, én daarmee op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.