Ben je doorstromer en benieuwd wat een volgend koophuis betekent voor je hypotheek? Bij veel geldverstrekkers kun je je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning. Wel kijken geldverstrekkers opnieuw of je aan alle eisen voldoet. Hieronder vind je 5 vaak gestelde vragen van doorstromers over het meenemen van je hypotheek. Kijk je liever een video? In de video leggen we uit hoe het zit met met je hypotheek voor een volgende woning.
Wil je weten of je je hypotheek mee kunt nemen naar een nieuw huis? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. Dat kan natuurlijk ook gewoon als je je huidige hypotheek niet via Viisi hebt afgesloten.
Volgende woning kopen, hoe werkt dat?
1. Welke hypotheekvormen kan ik meenemen of welke kan ik kiezen?
Je verhuist natuurlijk niet voor niks. Je gaat misschien wel groter wonen. Ga je voor je nieuwe woning meer lenen dan je huidige leensom? Dan sluit je de aanvullende lening af bij dezelfde geldverstrekker als je je rente wilt meenemen. Een andere geldverstrekker zal dit deel in principe niet willen financieren.
Vaak kun je je bestaande hypotheekvorm meenemen naar een nieuwe lening. Om je hypotheekrente af te kunnen trekken, kun je sinds 2013 kiezen uit een annuïtaire of lineaire hypotheek. Had je voor 2013 al een hypotheek en wil je je aflossingsvrije hypotheek meenemen? Dan kan het ook, afhankelijk hoeveel aflossingsvrij je hebt.
We’ve been absolutely thrilled with the help we received for our mortgage from Harry at Viisi. He made the process very straightforward for us, clearly explaining everything along the way and making recommendations that were aligned with our wishes. His professionalism and friendly approach to every interaction has been greatly appreciated. We wholeheartedly recommend working with Viisi to help navigate the complex mortgage landscape.
2. Kun je de hypotheekrente meenemen?
Vaak mag je je rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van je oude lening. Goed om te weten: het kan zijn dat je toch iets meer of minder betaalt. Dit hangt af van het risico van de lening. Als je bijvoorbeeld eerst 60% van de waarde van de oude woning leende en je voor de nieuwe lening 90% van de marktwaarde leent, dan heb je vaak een iets hogere rente doordat het risico van de lening hoger is.
Het is niet altijd mogelijk om je hypotheek mee te nemen
Loopt je resterende rentevaste periode nog minder dan 10 jaar? Dan rekent de geldverstrekker met een toetsrente van 5%. Omdat de toetsrente van 5% misschien hoger is dan je huidige rente, kan het zijn dat uit de berekening komt dat je het hypotheekbedrag niet meer kunt betalen. Je hypotheekverstrekker moet je aanvraag dan afwijzen, met als gevolg dat je een geheel nieuwe hypotheek moet aanvragen tegen het huidige rentetarief. Een oplossing hiervoor is door voor je verhuizing een rentemiddeling aan te gaan. Vraag je Viisi-adviseur of dit in jouw geval mogelijk is.
3. Wat als mijn huidige woning nog niet is verkocht?
Als je een ander huis wilt kopen en je hypotheek mee wilt nemen zónder dat je huidige huis is verkocht, dan kan het zijn dat je (een deel van de) overwaarde moet overbruggen. Ook moet je aantonen dat je voldoende eigen middelen hebt om tijdelijk twee hypotheken te kunnen betalen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je een eventuele restschuld kunt opvangen.
Heb je je woning al wel verkocht? Houd rekening met de meeneemregeling, die vaak maximaal 3 tot 6 maanden geldig is. Dit verschilt per geldverstrekker. Dan moet je dus binnen 3 tot 6 maanden een nieuwe hypotheek aangaan, anders vervalt je recht om de rente mee te kunnen nemen.
Neem je de hypotheek niet mee naar een volgende woning? Dan is het soms nog mogelijk om de hypotheek met gunstige voorwaarden door te geven aan de koper van je huis. Dit heet de doorgeefregeling.
Plan een vrijblijvend eerste gesprek
Het duurt ongeveer 30 minuten, dat is alles!- Eén adviseur voor het hele traject
- Academisch geschoolde adviseurs
- Adviseerde ruim 15.000 huizenkopers
4. Hoe ga ik om met overwaarde van een hypotheek als doorstromer?
Heb je overwaarde? Dan heb je te maken met de bijleenregeling. Dat betekent dat je de overwaarde moet investeren als je binnen 3 jaar je volgende woning koopt. Gebruik je de overwaarde niet voor de aankoop van je nieuwe woning? Dan heb je geen recht op renteaftrek over het bedrag dat gelijk staat aan de overwaarde. Lees meer over de bijleenregeling op de website van de Belastingdienst.
Is je oude woning nog niet verkocht of heeft de overdracht nog niet plaatsgevonden, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Je kunt dan tijdelijk meer lenen (als dit mogelijk is op je inkomen), of gebruik maken van een overbruggingskrediet. Als je huidige woning minder waard is dan de huidige hypotheekschuld, krijg je bij verkoop te maken met een restschuld. Je huis staat dan onder water. Je kunt dit indien mogelijk financieren met een extra lening of je moet dit met eigen geld betalen.
5. Betaal ik dubbele bemiddelingskosten als ik Viisi inschakel?
Nee. Als je Viisi inschakelt om de verhuizing van je hypotheek te regelen, betaal je alleen aan ons advies- en bemiddelingskosten. En dus niet bij je geldverstrekker. Hier vind je een overzicht van onze tarieven. Wij werken met alle geldverstrekkers samen en helpen je met het kiezen van de beste oplossing.
Lees in dit artikel meer over de vier stappen tot het kopen van een volgende woning.
Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’
Of download ons whitepaper ‘Volgende woning kopen’
In ons whitepaper vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw volgende koopwoning te kopen.