In 4 stappen naar een volgend koophuis
Je wilt een volgend koophuis kopen en bent stiekem al wat rond aan het kijken op Funda naar wat mooie huizen. Maar wat is eigenlijk je budget? En hoeveel levert je huidige woning op? We nemen je in 4 stappen mee naar je volgende koophuis.
Bekijk je liever een video? Bekijk dan de tips in de video hieronder.
De 4 stappen naar jouw volgende huis:
Stap 1: De verkoopwaarde van je huidige woning bepalen
Als je je gaat oriënteren op een nieuwe woning, is het handig om eerst uit te zoeken voor wat voor bedrag je je huidige woning ongeveer kunt verkopen. Zo krijg je een beeld of er overwaarde of juist onderwaarde in je huis zit. Als de verwachte verkoopwaarde niet genoeg is om de openstaande hypotheek mee af te lossen, dan is er sprake van onderwaarde. Je hebt dan een restschuld die afgelost of opnieuw gefinancierd moet worden.
In de huidige markt is meestal het tegenovergestelde het geval: in de meeste woningen zit overwaarde. Dan blijft er na verkoop van je woning en aflossing van de hypotheek een klein of flink bedrag over. Er zijn verschillende opties hoe je de overwaarde alvast kunt vrijmaken, als je huidige woning nog niet is verkocht.
Houd er hierbij ook rekening mee dat je wat verkoopkosten zult hebben, zoals bijvoorbeeld de kosten voor de verkoopmakelaar. Een marge van 2% is veilig om aan te houden.
Opties om de verkoopwaarde vast te stellen
Hoe laat je nou de verkoopwaarde voor je huidige woning bepalen? Dat kan op een aantal verschillende manieren:
- Waarde-indicatie door makelaar. De meest gangbare manier is om een paar verkoopmakelaars langs te laten komen om jouw woning te bekijken. Zij geven vervolgens een inschatting van het bedrag waarvoor ze jouw woning denken te kunnen verkopen.
- WOZ-waarde. Een andere optie is om de WOZ-waarde te nemen, maar die loopt vaak wat achter op de marktontwikkelingen. Dat geeft dus een minder actueel beeld.
- Kadaster. Je kunt ook koopsom-informatie opvragen bij het Kadaster. Daarin zie je voor welk bedrag vergelijkbare woningen in jouw buurt op dit moment verkocht worden. Dit kost ongeveer 3 euro.
- Calcasa-rapport. Een preciezere waardebepaling kun je verkrijgen met een taxatierapport van Calcasa. Dit rapport wordt online opgesteld aan de hand van een modelmatige berekening. De kosten zijn een kleine 30 euro. Let op: je kunt een algemeen Calcasa-rapport opvragen om een idee van de waarde te krijgen, maar veel hypotheekaanbieders accepteren alleen Calcasa-rapporten die via een eigen link specifiek voor hen zijn opgesteld. Het kan dus goed het geval zijn, dat je voor je daadwerkelijke hypotheekaanvraag een nieuw Calcasa-rapport moet aanvragen.
- Taxatie. De meest precieze manier om de waarde van je huidige huis te bepalen is het laten uitvoeren van een officiële taxatie. Een onafhankelijke taxateur komt je huis bekijken, opmeten en analyseren en stelt op basis hiervan een rapport met de getaxeerde woningwaarde op. Dit kost een paar honderd euro.
Stap 2: Je maximale hypotheek bepalen
Vervolgens moet je natuurlijk – net als bij je vorige huis – ook weer nagaan hoeveel nieuwe hypotheek je wilt en kunt afsluiten. Hoeveel je wilt lenen weet je zelf het beste. Je kunt bijvoorbeeld afgaan op de maandlasten van je huidige hypotheek. Zijn die goed te dragen? Of is het eigenlijk heel krap en moet je elke maand je best doen? Wat vind je acceptabele maandlasten? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van je gewenste maximale leenbedrag.
Vervolgens moet je natuurlijk laten berekenen of een geldverstrekker ook bereid is om het door jouw gewenste hypotheekbedrag uit te lenen. Voor eerste woningen kan dat makkelijk via een online rekentool, maar als je al een koopwoning hebt is er een grote kans dat jouw huidige hypotheek invloed heeft op de leenmogelijkheden voor je nieuwe hypotheek. Het is dan verstandig om een berekening te laten checken door een hypotheekadviseur. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Ik heb mijn hypotheek geregeld via Niels Lengers van Viisi en ben zeer tevreden over de behandeling van de procedure, de uitgebreide informatie tijdens het adviesgesprek, en de service in het algemeen. Niels en Viisi zijn erg persoonlijk en klantgericht, reageren altijd snel en leggen het zo uitgebreid (of beknopt) uit als dat jij dat wenst. Ik kan Viisi, en in het bijzonder Niels, daarom sterk aanbevelen.
Stap 3: Je maximale budget vaststellen
Als je je maximale hypotheek weet kun je je budget gaan vaststellen: bepalen in welke prijscategorie je een nieuw huis kan gaan zoeken. Dat is natuurlijk gebaseerd op je maximale hypotheek in combinatie met eventuele overwaarde, schenking of spaargeld dat je bereid bent te investeren.
Let bij het vaststellen van je maximale budget nog op de volgende punten:
- Als je huidige woning nog niet is verkocht en je wilt de overwaarde alvast gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis, moet die overwaarde worden voorgeschoten. Het bedrag zit tot het moment van verkoop immers nog in de stenen. Dat voorschieten kan bijvoorbeeld door een overbruggingshypotheek. In dat geval kun je niet de hele te verwachten overwaarde inzetten, maar slechts een deel ervan. Geldverstrekkers houden namelijk een veiligheidsmarge aan voor huizen die niet verkocht zijn en waarvan de definitieve opbrengst dus nog niet bekend is.
- Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met eventuele verbouwingen aan je nieuwe woning, die je óf mee wilt financieren in de hypotheek, óf wilt betalen uit eigen geld (bijvoorbeeld overwaarde, schenking of spaargeld). Hier moet je rekening houden bij het bepalen van de prijscategorie waarin je zoekt.
Anders dan een paar jaar geleden kun je de bijkomende kosten (o.a. hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en notariskosten) bij het kopen van een huis niet meer meefinancieren in je hypotheek. Die moet je zelf betalen en daarvoor moet je dus voldoende geld reserveren. Een veilige marge hiervoor is 5% van de koopsom. Je mag deze kosten, behalve uit spaargeld, ook betalen uit de overwaarde uit je vorige huis.
Plan een vrijblijvend eerste gesprek
Het duurt ongeveer 30 minuten, dat is alles!- Eén adviseur voor het hele traject
- Academisch geschoolde adviseurs
- Adviseerde ruim 15.000 huizenkopers
Stap 4: Een afspraak voor advies over je hypotheek
Als je vervolgens jouw volgende droomhuis hebt gevonden dat ook nog eens binnen je mogelijkheden past, dan ga je met een hypotheekadviseur doornemen hoe je nieuwe hypotheek eruit gaat zien. Deze afspraak is vergelijkbaar met die voor je eerste koophuis. Je maakt weer dezelfde keuzes, zoals hoe lang je de rente wilt vastzetten, welke aflosvorm geschikt is en welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Er zijn in 2013 een aantal zaken veranderd rond aflosvormen en hypotheekrenteaftrek. Laat je hierover goed adviseren.
Je adviseur kijkt vervolgens welke hypotheekaanbieder hier het beste bij past. Samen loop je ook nog even de verzekeringen door en kijk je naar zaken als een bankgarantie.
Als je alles hebt doorgenomen vraagt je adviseur de hypotheek aan bij de geldverstrekker van jouw keuze en ben je dus helemaal klaar voor de vijfde stap: verhuizen naar je nieuwe huis!
Plan een vrijblijvende afspraak in
Wat je in elk van deze stappen precies moet doen hangt af van je persoonlijke situatie. Het is altijd een goed idee om je opties door te nemen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Viisi helpt je hier graag bij. Maak hieronder een vrijblijvende afspraak om jouw opties te bespreken.
Meld je aan voor ons webinar ‘Volgende woning kopen’
Voor iedereen die die al een koopwoning heeft (gehad), maar zich nu oriënteert op het kopen van een volgende woning. Ons webinar biedt een uitstekende start voor doorstromers op de woningmarkt.