Wil je graag je hypotheek omzetten en je hypotheekrente aanpassen om geld te besparen? Met een lage rentestand loont het om te onderzoeken of jouw bestaande hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker voordelig is. Je kunt vaak een lager rentetarief of betere voorwaarden krijgen. Soms zelfs allebei. Houd wel rekening met bijkomende kosten voor het oversluiten. Ontdek of je hypotheek oversluiten ook voor jou voordelig is. Kijk je liever een video? Bekijk dan deze uitleg.
Luister je liever? Check de podcast.

Wat betekent hypotheek oversluiten?

Bij het oversluiten van je hypotheek neemt een andere geldverstrekker je hypotheek over. Je lost dus je huidige hypotheek vervroegd af met de hypotheek die je bij de nieuwe geldverstrekker afsluit. Dit kan je geld besparen. Sluit je bij dezelfde hypotheekverstrekker een andere hypotheek af? Dan los je vaak niet af. Ontdek met ons jouw mogelijkheden.

Plan direct een gratis afspraak

Viisi Hypotheekadvies

Neem contact op
Whatsapp
020 811 88 00
hello@viisi.nl


Plan een afspraak

Wanneer hypotheek oversluiten?

Heb je al een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten en zit je nu bijna aan het einde van je rentevaste periode? Dan levert je hypotheek oversluiten vaak een besparing op. Zeker als je een gunstigere rente kunt krijgen, zodat je maandlasten lager worden. Het kan ook zijn dat je (ver)bouwplannen hebt. Met onze hypotheek oversluitcheck kun je berekenen of oversluiten voor jou interessant is.

Maak een oversluitberekening

Webinar hypotheek oversluiten

Meer weten? Volg dan ons webinar ‘Hypotheek oversluiten’. In 45 minuten vertellen we er alles over en weet jij wat oversluiten betekent en of het voor jou zinvol is.

Schrijf je in, dan ontvang je direct de link. Je bekijkt dit webinar wanneer jij zelf wilt.

Meld je aan voor ons oversluitwebinar

Hypotheek oversluiten in 5 stappen

Stap 1: Check het rentetarief van je huidige geldverstrekker

Zoek de rente en huidige maandlasten op van je huidige hypotheek.

Stap 2: Hypotheekaanbieders vergelijken en de risicoklasse bekijken

Hypotheekrentes vergelijken is niet moeilijk. Een blik op ons actuele renteoverzicht laat al zien of overstappen interessant is. Maar om het juiste rentepercentage te vergelijken moet je wel weten in welke risicoklasse jouw hypotheek valt.

Weet je de waarde van de woning? Dan kun je de hypotheeksom delen door de woningwaarde. Vermenigvuldig het vervolgens met 100. Dit geeft de zogenaamde loan-to-value. Door deze berekening te maken kan je in de rentetabellen opzoeken in welke risicoklasse je valt.

Geldverstrekkers bieden namelijk betere tarieven aan naarmate de hypotheeksom lager is ten opzichte van de waarde van de woning. Is je woning in de afgelopen tijd in waarde gestegen? Dan heb je kans dat je in een gunstigere risicoklasse valt en daardoor een lagere rente krijgt. Je zult de waarde van de woning wel moeten aantonen. Dit kun je doen door een taxatierapport aan te vragen. In sommige gevallen voldoet de WOZ-beschikking ook.

Tip: geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen. Soms gaat het rentetarief omlaag als je minder dan 90% van de waarde van de woning leent, maar er kan bij een andere aanbieder al een korting gegeven worden bij een lening van minder dan 95% van de marktwaarde. Onze adviseurs kennen de markt en kunnen je direct vertellen welke mogelijkheden er zijn.

We’ve been absolutely thrilled with the help we received for our mortgage from Harry at Viisi. He made the process very straightforward for us, clearly explaining everything along the way and making recommendations that were aligned with our wishes. His professionalism and friendly approach to every interaction has been greatly appreciated. We wholeheartedly recommend working with Viisi to help navigate the complex mortgage landscape.
Harry Otse - Viisi Hypotheken
James Tate
Geholpen door Harry

Stap 3: ontdek met een van onze adviseurs of oversluiten mogelijk is

Bij een andere geldverstrekker gunstigere rentepercentages gezien? Als je genoeg inkomen hebt en de hypotheek lager is dan de waarde van de woning is oversluiten geen probleem. Ook in onderstaande gevallen kan je adviseur je vaak gewoon helpen:

  • Je hebt toen je de hypotheek afsloot (bijna) maximaal geleend. Door strengere regels voor hypotheekverstrekking is er een kans dat je nu niet meer het hele bedrag mag lenen (ondanks dat je waarschijnlijk altijd netjes op tijd hebt betaald).
  • Je inkomen is nu lager dan toen je je huidige hypotheek afsloot.
  • Je bent ondernemer geworden en onderneemt minder dan 3 jaar. Er zijn wel mogelijkheden voor ondernemers die nog maar 1 jaar of langer ondernemer zijn, maar dit is afhankelijk van de situatie.
  • Je bent schulden- of alimentatieverplichtingen aangegaan.
  • Je hebt een restschuld. Ook hiervoor geldt dat er wel mogelijkheden zijn, maar dat acceptatie door een nieuwe geldverstrekker afhankelijk is van jouw situatie.

Maak gerust een afspraak met je adviseur om het direct te checken.

Maak een vrijblijvende afspraak

Stap 4: bereken de bijkomende kosten en ontdek of oversluiten voordelig is

Door je hypotheek over te sluiten is het vaak mogelijk om flink te besparen op maandlasten. Bijvoorbeeld: bij een aflossingsvrije hypotheek van € 300.000 is een renteverschil van 0,5% al een besparing van € 1.500 per jaar bruto.

Maar oversluiten kost ook geld. Je zegt immers je huidige hypotheek op en sluit een nieuwe af. Houd daarom rekening met deze eenmalige kosten:

  • Advies en bemiddeling Viisi, voor het vinden van de beste hypotheekconstructie en de meest geschikte aanbieder op basis van voorwaarden en aangeboden rente.
  • Hypotheekakte voor je nieuwe hypotheek, opgesteld door een notaris
  • Taxatierapport waarmee de nieuwe geldverstrekker kan beoordelen of de huidige waarde van je woning genoeg onderpand biedt voor de lening. In veel gevallen is daarvoor een nieuwe taxatie nodig.
  • Een eventuele boeterente. Zit je nog niet aan het einde van je rentevaste periode? Dan loopt de geldverstrekker inkomsten mis. Daarom rekenen ze een boete.

Deze kosten zijn wel allemaal fiscaal aftrekbaar. Door rekening te houden met bovenstaande kosten kun je ontdekken of je hypotheek omzetten op de lange termijn voordelig is.

Over de boeterente

De boeterente is meestal de belangrijkste kostenpost en kan een reden zijn om niet over te sluiten. Je betaalt boeterente omdat je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost. Het is daarom altijd verstandig de boeterente op te vragen bij je huidige geldverstrekker. Bij een lage rente is oversluiten ondanks deze kosten uiteindelijk vaak toch voordelig.

Stap 5: bepalen op welk moment je het best je hypotheek kunt oversluiten

Daar denken we graag over mee. Uit ervaring weten we dat er veel bij komt kijken. En het is zonde als je belangrijke zaken over het hoofd ziet en daardoor voordeel misloopt. Onze onafhankelijke adviseurs kennen de markt beter dan hun eigen broekzak en weten goed waar je op moet letten.

Bespreek of oversluiten voor jou voordelig is

Plan daarom een kosteloze telefonische afspraak in met een van onze hypotheekadviseurs. Samen kun je dan je situatie goed in kaart brengen en het juiste tijdspad bepalen.

Alvast een tip: onderneem direct actie als je een deels aflossingsvrije hypotheek hebt waarvan de rentevaste periode binnen 12 maanden afloopt. Lees hier meer over het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek.

Plan een gratis eerste afspraak

Deel dit artikel: