Als je een huis gaat kopen wil je natuurlijk een goed en betrouwbaar hypotheekadvies krijgen. Maar hoe en waar vind je de beste hypotheekadviseur? Wij hebben een handige checklist met 10 tips opgesteld om je op weg te helpen.

Tip 1: Opleiding hypotheekadviseur

Een belangrijke reden om voor een hypotheekadviseur te kiezen is dat hij of zij goed opgeleid is. Een adviseur moet namelijk kunnen adviseren, dat is iets heel anders dan verkopen! Bij een goed hypotheekadvies wordt onder andere ook rekening gehouden met het risico op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Je adviseur moet verstand hebben van fiscale en juridische aspecten, sparen en beleggen, verschillen in hypotheekvoorwaarden en nog veel meer. Van een kundige adviseur mag je verwachten dat deze minimaal een opleiding op hbo-niveau heeft genoten en tevens WFT-hypotheekadviseur is.

Na enkele jaren praktijkervaring kan een hypotheekadviseur ervoor kiezen om Erkend Financieel Adviseur te worden. Een Erkend Financieel Adviseur moet elk jaar zijn of haar vakkennis op peil houden door scholing te volgen en vakartikelen te lezen.

Weer iets verder in de carrière kan een hypotheekadviseur de opleiding tot Financieel Planner (FFP) volgen. Dit is een hbo+-opleiding waarbij brede kennis wordt opgedaan over vermogensplanning, fiscaliteit, erven en schenken, en ondernemers en hun onderneming.

Hoewel enkel een goede opleiding geen garantie biedt voor een goede adviseur, bestaan er geen goede adviseurs zonder goede opleiding.

Tip 2: Aanbod: bank of onafhankelijk adviseur?

Om een goed advies uit te kunnen brengen, is het belangrijk dat een hypotheekadviseur toegang heeft tot een breed aanbod van geldverstrekkers. Bij veel banken bestaat het aanbod slechts uit het eigen product. De kans is natuurlijk klein dat dit product meteen het meest passend is. Maar ook veel hypotheekadviseurs werken slechts met een klein aantal geldverstrekkers samen. Daarnaast stellen geldverstrekkers steeds hogere eisen aan hypotheekadviseurs waar zij mee samenwerken. Vraag je bank of onafhankelijk adviseur daarom een overzicht van het totale aanbod.

Tip 3: Tarief

Adviseurs kunnen werken op basis van een uurtarief, tegen een vast tarief of een combinatie hiervan. Werken op basis van een vast tarief zorgt ervoor dat direct duidelijk is wat de advieskosten gaan worden. Bekijk ook goed wat in het tarief is inbegrepen en wat niet. Het afsluiten van een woonlastenverzekering of overlijdensrisicoverzekering is bij de ene adviseur wel inbegrepen, maar bij de ander kan het zijn dat je er extra voor moet betalen.

Tip 4: Transparantie

Bij goede hypotheekadviseurs zijn de tarieven duidelijk en makkelijk verkrijgbaar via de website. Om adviseurs beter te kunnen vergelijken heeft de AFM adviseurs verplicht om een vergelijkingskaart op te stellen. Hierin staan alle tarieven genoemd. Dit document moet verplicht aan de klant verstrekt worden voordat er advies wordt gegeven of wordt bemiddeld. Een goede hypotheekadviseur heeft ook deze vergelijkingskaart makkelijk vindbaar op zijn website staan.

Tip 5: Vast aanspreekpunt

Gedurende het hypotheektraject is snelle communicatie van belang. Vaak is er sprake van tijdsdruk en moeten er veel documenten aangeleverd en goedgekeurd worden. Niet zelden moet er iets worden aangepast of opnieuw worden aangeleverd. Bij veel banken en hypotheekadvieskantoren heb je echter geen vast aanspreekpunt. De adviseur verdwijnt na het zetten van je handtekening naar de achtergrond. Hierna krijg je te maken met andere mensen, die niet inhoudelijk op de hoogte zijn van jouw situatie, om jouw dossier af te handelen. Dit leidt vaak tot onnodige en soms kostbare vertraging. Check daarom altijd of je adviseur je vaste aanspreekpunt blijft.

Tip 6: Referenties

Het internet maakt het eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden. Door de vele vergelijkingssites is het makkelijker om te zien wat anderen van een adviseur vinden. Advieskeuze en reviews op Google (Maps) zijn hier voorbeelden van. Vaar echter niet blind op de beoordelingen op dit soort sites. Hun kracht is helaas ook meteen hun zwakte. Klanten die feedback geven kunnen blij zijn met hun adviseur, maar dat wil nog niet zeggen dat hij of zij goed en volgens de regels heeft geadviseerd. Daarnaast blijft het mogelijk om de uitkomsten op dit soort sites te beïnvloeden (door bijvoorbeeld alleen tevreden klanten te vragen om feedback te geven). Lees dus ook de kritische reviews én de reacties van de adviseurs op de reviews.

Tip 7: Meer dan alleen een hypotheekadvies

Heb je samen met je hypotheekadviseur de perfecte hypotheek samengesteld? Dan moet deze nog worden aangevraagd (dit wordt ook wel bemiddelen genoemd). Goede adviseurs hebben geïnvesteerd in goede IT-structuur en hebben een eigen acceptatieteam. Een acceptatieteam controleert documenten voordat deze naar de geldverstrekker worden gestuurd. Hierdoor kan het proces aanzienlijk versneld worden, dus vraag je adviseur om toelichting.

Tip 8: Een soepel aanvraagproces

Na het hypotheekgesprek moet de hypotheek zelf nog tot stand komen. Het fijnst zou natuurlijk zijn als je hier zo min mogelijk moeite voor hoeft te doen, en dat de hypotheek zonder stress, binnen enkele dagen geregeld is. Helaas gaat dat niet altijd zo. Hoe het aanvraagproces verloopt is heel verschillend bij verschillende adviseurs. Een paar goede vragen om te stellen zijn daarom:

  • Worden documenten voor verzending naar de geldverstrekker al gecontroleerd? En wie voert de controle uit: de hypotheekadviseur zelf (van wie dit wellicht niet de grootste expertise is) of een gespecialiseerd team van acceptanten?
  • Zijn er afspraken met geldverstrekkers over de beoordeling van compleet aangeleverde dossiers? Als een adviseur veel aanvragen met een hoge kwaliteit aanlevert bij een geldverstrekker, kan het dat die als onderdeel van de samenwerking al binnen 1 of 2 werkdagen de controle van de documenten uitvoert.
  • Is er duidelijkheid over de duur van het proces bij de geldverstrekker? Is er duidelijkheid over de deadlines? En hoe waarborgt de adviseur dat de de hypotheek op tijd is geregeld?

Tip 9: Netwerk

Bij het kopen van het huis heb je naast een hypotheekadviseur ook vaak een makelaar, taxateur, notaris en misschien zelfs een bouwkundig adviseur nodig. Om het hele traject soepel te laten verlopen, is het nodig dat deze specialisten alles onderling goed met elkaar afstemmen. De beste hypotheekadviseur heeft deze specialisten in zijn netwerk en stelt dat netwerk graag beschikbaar. Ook hier het liefst met een gunstig tarief!

Tip 10: Nazorg

Een goed advies houdt niet op nadat de hypotheek rond is. Het advies wordt immers gebaseerd op een momentopname. Als er grote wijzigingen plaatsvinden in jouw situatie, wil je misschien ook weer even kunnen bellen of mailen met jouw adviseur. Of dit kan en of er meteen een nieuw (uur)tarief wordt gerekend verschilt. Het is dus van belang om te informeren hoe jouw adviseur met nazorg omgaat en wat hier de kosten van zijn.

Benieuwd of Viisi voor jou de beste hypotheekadviseur kan zijn?

Plan een een vrijblijvende afspraak in!

Plan zelf een afspraak

Referenties van onze klanten

We hebben {{ total }} reviews gekregen met een gemiddeld cijfer van:

9,9

Hoe komen we tot dit cijfer?

{{ review.date }}

{{ review.review }}

{{ review.name }}

Review via: {{ review.source }}

{{ review.advisor }}