Boeterente: wat is het precies?
Los je eerder dan afgesproken (een deel van) je hypotheek af? Dan betaal je vaak een vergoeding aan je geldverstrekker: de boeterente. Op die manier compenseert de geldverstrekker de gemiste rente-inkomsten. Wil je je hypotheek vervroegd aflossen of oversluiten? Dan kun je te maken krijgen met de boeterente. Ontdek wat voor jouw situatie geldt.
Op deze pagina
Boete bij hypotheek aflossen
Blijft de extra aflossing onder de 10% van je oorspronkelijke hypotheekschuld? Geldverstrekkers rekenen dan geen boeterente. Bij sommige partijen ligt de grens hoger: op bijvoorbeeld 15%, 20% of zelfs 100%. Check de mogelijkheden dus bij je eigen geldverstrekker. Heb je een variabele rente op je hypotheek of loopt je rentevaste periode binnenkort af? Ook dan kun je vaak boetevrij extra aflossen.
Boete bij hypotheek oversluiten
Wil je graag je hypotheek oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker? Oversluiten betekent dat je je hele resterende hypotheek in één keer aflost bij je huidige geldverstrekker. Als je dit doet binnen je rentevaste periode, mist de geldverstrekker rente-inkomsten. Daardoor kan het zijn dat je een flinke boete moet betalen, die misschien hoger is dan het bedrag dat je bespaart door over te sluiten.
De boeterente berekenen
De boete mag niet groter zijn dan het financiële nadeel dat de geldverstrekker heeft door de vervroegde aflossing. Ook moeten aanbieders duidelijk uitleggen hoe ze de vergoeding berekenen. De berekening van de hoogte van de boete gaat op basis van 4 factoren:
- De resterende rentevaste periode
- De hoogte van je hypotheek
- Het maximale bedrag dat je extra boetevrij mag aflossen
- De hypotheekrente. Het gaat hierbij om de rente die jij nu betaalt en de rente die de geldverstrekker voor een vergelijkbare lening en rentevaste periode kan krijgen.
Lees op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hoe de vergoeding precies tot stand komt.
Boeterente opvragen
Vraag altijd eerst de boeterente op bij je huidige geldverstrekker voordat je overweegt over te sluiten. Deze inschatting van de boeterente noemen we ook wel de ‘pro forma aflosnota’. Het is een inschatting, omdat de hoogte van de boete nog kan wijzigen tijdens de aanvraag van de nieuwe hypotheek. Is de nieuwe hypotheek goedgekeurd en heeft de notaris de definitieve nota voor aflossing opgevraagd? Dan kan de boete niet meer wijzigen.
Boeterente aftrekken
In deze gevallen mag je de boeterente eenmalig aftrekken bij je belastingaangifte:
- Als je bij de huidige geldverstrekker blijft en het rentepercentage tussentijds aanpast
- Als je je hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker
Lees meer over hoe het fiscaal aftrekken van de boeterente precies werkt op de website van de Belastingdienst.
Via ons je boeterente opvragen
Onze adviseurs helpen je graag met vragen over je eventuele boeterente bij aflossen en oversluiten. Heb je je huidige hypotheek afgesloten via Viisi? Dan kunnen wij – met jouw toestemming – de boeterente voor je opvragen. Maak een vrijblijvende afspraak.