Bouwkundige keuring
Koop je een woning, dan heb je de keuze om een bouwkundig voorbehoud op te nemen in het koopcontract. Dit houdt in dat je als koper de koop kunt afblazen als er ernstige verborgen gebreken aan het huis blijken te zijn, of de herstelkosten hiervan veel hoger zijn dan afgesproken. Om vast te stellen wat de staat van onderhoud van de woning is, kun je een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring) laten uitvoeren.
Alles over de bouwkundige keuring:
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een technische keuring van een bestaande woning. Deze moet worden gedaan door een onafhankelijke partij.
Een inspecteur gaat hierbij (samen met de verkoper en eventueel ook de koper) door de hele woning: van zolder tot kruipruimte, binnen én buiten. Hij controleert de bouwkundige staat van de woning en zet op een rij hoeveel het zou kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Alle bevindingen worden in het bouwkundig rapport gezet.
Let op: bij een bouwkundige keuring wordt alleen gekeken naar onderdelen die zichtbaar en toegankelijk zijn in de woning. Heb je juist meer inzicht nodig over bijvoorbeeld eventuele problemen met de fundering? Dan kun je een apart funderingsonderzoek laten uitvoeren.
Wat staat er in een bouwkundig rapport?
In een bouwkundig rapport staan alle door de inspecteur gevonden gebreken beschreven, inclusief foto’s, per onderdeel van het huis.
De inspecteur geeft hierbij een samenvatting van alle kosten die je zou moeten maken om de woning weer in goede staat te brengen. Deze kosten worden vaak opgesplitst in:
- Directe kosten voor maatregelen die direct noodzakelijk zijn om verdere schade of onveiligheid te voorkomen.
- Kosten op termijn voor onderhoudskosten die je binnen 1 tot 5 jaar kunt verwachten.
- Woningverbetering: algemene verbeteringen op het gebied van energie of comfort, waar geen bouwtechnische noodzaak voor is.
- Soms wordt een apart onderdeel rond verduurzaming toegevoegd.
Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?
Het is altijd handig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een huis koopt. Door een zogenaamd ‘voorbehoud bouwtechnische keuring’ op te nemen in je bod, en daarmee in je koopakte, kun je veel praktische en financiële schade voorkomen.
Dit voorbehoud houdt in dat je als koper de koop kunt afblazen als er ernstige verborgen gebreken aan het huis blijken te zijn, of als de herstelkosten hiervan veel hoger zijn dan afgesproken.
Bouwkundig voorbehoud in een verhitte woningmarkt
Bij een oververhitte woningmarkt zien we echter vaak dat kopers dit bouwkundig voorbehoud uit hun bod schrappen. Begrijpelijk, want een bod zonder voorbehoud is aantrekkelijker voor de verkopers, en misschien is het wel de doorslaggevende factor voor een winnend bod. Maar dit kan je als koper duur komen te staan wanneer er toch gebreken aan het huis blijken te zijn.
Wat kost een bouwkundige keuring?
Heb jij al een woning op het oog hebt en wil je een bod gaan doen? Onze adviseurs adviseren je graag over het opnemen van een bouwkundig voorbehoud. Voor een vast bedrag van € 375 kun je via Viisi terecht bij een betrouwbare partij die de bouwkundige keuring voor je uitvoert.
Toch problemen met verborgen gebreken? Schakel juridische hulp in
Het kan voorkomen dat je, ondanks een uitgebreide bouwkundige keuring, toch last hebt van verborgen gebreken na de koop van je woning.
Als je klant bent bij Viisi kan onze juridische hulplijn je voorzien van advies en je eventueel helpen bij het oplossen van problemen met verborgen gebreken. Je kunt kosteloos en vrijblijvend met een jurist van DAS spreken over twijfels, vragen, problemen en vermoedens die te maken hebben met de koop van je woning.