Hypotheek aanvragen: dit heb je nodig
Heb je een huis op het oog? Met een hypotheeklening maak je de aankoop mogelijk. Of en hoeveel je maximaal kan lenen wordt vooral bepaald door je inkomen en de marktwaarde van de woning.
Ik heb mijn hypotheek geregeld via Niels Lengers van Viisi en ben zeer tevreden over de behandeling van de procedure, de uitgebreide informatie tijdens het adviesgesprek, en de service in het algemeen. Niels en Viisi zijn erg persoonlijk en klantgericht, reageren altijd snel en leggen het zo uitgebreid (of beknopt) uit als dat jij dat wenst. Ik kan Viisi, en in het bijzonder Niels, daarom sterk aanbevelen.
Voldoende inkomen
Je inkomen bepaalt wat je maximaal mag lenen. De geldverstrekker wil zeker weten dat je voldoende inkomen hebt om maandelijkse aflossing en de rente te betalen. Je inkomen moet bovendien bestendig zijn. Je moet immers de hypotheek voor een lange tijd gaan betalen. Een vast contract bij een werkgever wordt gezien als bestendig, evenals inkomen uit een goedlopende onderneming. Of een beroep met voldoende kansen op de arbeidsmarkt.
Heb je een variabel inkomen, bijvoorbeeld omdat je op provisiebasis werkt? Of elk jaar een flinke bonus krijgt? Ook dan kun je vaak een hypotheek afsluiten voor de aankoop van een woning. Let wel op: niet alle variabele onderdelen tellen even sterk mee bij het bepalen van je maximale hypotheek.
Je financiële verplichtingen
Bij het bepalen van je maximale hypotheek houdt de geldverstrekker ook rekening met je financiële verplichtingen. Die verlagen je besteedbaar inkomen en hebben invloed op je maximale hypotheekbedrag. Breng eens in kaart welke financiële verplichtingen je hebt:
- Een nog niet afbetaalde studieschuld
- Alimentatieverplichtingen voor een ex-partner
- Aflossing persoonlijke lening
- Private lease contract
- Telefoonabonnement met toestel
- Koop nu, betaal later-aankopen, bijvoorbeeld bij Klarna of Riverty
- Mogelijkheid roodstand betaalrekening
- Kredietfaciliteit creditcard
De meeste kredieten zijn geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Je kunt bij het BKR inloggen en het overzicht inzien van alle kredieten die er op jouw naam bekend zijn.
Plan een vrijblijvend eerste gesprek
Het duurt ongeveer 30 minuten, dat is alles!- Eén adviseur voor het hele traject
- Academisch geschoolde adviseurs
- Adviseerde ruim 15.000 huizenkopers
De woning, het onderpand van de hypotheek
Leen je het aankoopbedrag voor je woning, dan is de woning zelf het onderpand van de lening. Het is de zekerheid voor de partij die jou de lening verstrekt. Als het je niet lukt om de hypotheeklasten te betalen, verkoopt de geldverstrekker uiteindelijk de woning om met de opbrengst de lening af te lossen. Logisch dus dat de geldverstrekker alles wil weten over de staat van de woning en de waarde ervan. Ook moet duidelijk zijn op welke wijze je de woning straks gebruikt. Niet alle geldverstrekkers financieren bijvoorbeeld een woning waar je een Bed & Breakfast in wil beginnen.
Een onafhankelijke partij – de taxateur – brengt alle waardebepalende onderdelen van de woning in kaart in het taxatierapport.
Denk aan:
- Informatie over het type woning. Het maakt verschil of je een nieuwbouwwoning, een bestaand pand, een appartement of een woonboot koopt. Een appartement is veel makkelijker te verkopen dan een woonboot. Dat heeft invloed op de waarde. Ook het materiaal van de woning speelt een rol.
- De bouwkundige staat van de woning. Is deze goed onderhouden of is er sprake van achterstallig onderhoud?
- De inhoud en de oppervlakte van de woning.
- De energieprestatie van de woning. Die geeft inzicht in het te verwachten energieverbruik. Hoe energiezuiniger de woning, hoe hoger in de regel de waarde. Is de woning nog niet energiezuinig? Dan kun je mogelijk extra lenen voor energiebesparende maatregelen.
- Het bestemmingsplan van de omgeving. De plannen van gemeente en provincie zijn van invloed op de waarde van de woning. Denk aan de plannen om een weg vlakbij de woning te verbreden.
Waarde in het taxatierapport
Alle kenmerken samen bepalen de marktwaarde van de woning. Als koper geef jij opdracht aan de taxateur en betaal je de taxatiekosten. Goed nieuws: de taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Om akkoord te krijgen voor je hypotheekaanvraag dien je documenten aan te leveren zodat de geldverstrekker jouw gegevens over inkomen, schulden en de woning kan controleren. Past de aangevraagde hypotheek binnen de acceptatieregels van de hypotheekverstrekker en kun je voldoende lenen? Dan zal de geldverstrekker je een bindende offerte aanbieden.
Wil je exact weten welke documenten je alvast kunt verzamelen om een aanstaande hypotheekaanvraag vast voor te kunnen bereiden? Vul dan ons contactformulier in en maak een afspraak met een Viisi-adviseur. Onze adviseurs kunnen je na het intakegesprek precies vertellen welke documenten nodig zijn en hoeveel je kunt lenen. Dit gesprek is vrijblijvend en na afloop ben je perfect voorbereid op het aanvragen van de hypotheek.