Hypotheekvormen in 2024
Heb je een hypotheek nodig voor je eerste woning? Of voor je volgende? Er zijn verschillende hypotheeksoorten om de lening die je aangaat bij een geldverstrekker af te lossen. We zetten de verschillende soorten hypotheek voor je op een rijtje.
Alles over hypotheekvormen:
Welke hypotheekvormen zijn er?
Voor nieuwe hypotheken zijn er sinds 2013 nog 2 hypotheekvormen waar je hypotheekrenteaftrek voor krijgt: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Voor andere hypotheekvormen – ook wel aflosvormen genoemd – krijg je sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer, tenzij je gebruik kunt maken van het overgangsrecht.
Annuïtaire hypotheekvorm
Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand bruto hetzelfde bedrag. Bij deze hypotheekvorm bestaat het bedrag uit een deel aflossing en een deel rente. Je lost in het begin minder af. Kortom:
• De bruto maandlasten blijven tijdens je rentevaste periode gelijk
• De netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd geleidelijk
• Vergeleken met een lineaire hypotheek heb je in de eerste jaren lagere maandlasten
Lineaire hypotheekvorm
Bij een lineaire hypotheek betaal je tijdens de looptijd van je hypotheek elke maand een iets lager maandbedrag. Dat bedrag bestaat uit 2 delen: een deel aflossing en een deel rente. Omdat je elke maand een stukje van je hypotheekschuld afsnoept, daalt het rentebedrag. Kortom:
- Elke maand dalen je maandlasten een beetje
- Over de gehele looptijd betaal je minder rente in vergelijking met een annuïteitenhypotheek
Is een lineaire of annuïtaire aflosvorm voordeliger?
Je vraagt je het vast af: welke hypotheeksoort is uiteindelijk voordeliger? En welke looptijd is de beste keuze? Dat hangt af van jouw situatie en toekomstplannen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hier alles over vertellen.
In de video leggen we kort de verschillen tussen een lineaire en annuïtaire hypotheek uit.
Andere hypotheekvormen
Tot 2013 kreeg je ook hypotheekrenteaftrek bij andere hypotheekvormen dan een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek of (bank)spaarhypotheek.
Heb je je oorspronkelijke hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden ook nog recht op de hypotheekrenteaftrek door overgangsrecht. Neem voor meer informatie gerust contact op met een van onze adviseurs.
Aflossingsvrije hypotheekvorm
Met een aflossingsvrije hypotheek hoef je tijdens de looptijd je hypotheekschuld niet af te lossen. Je betaalt wel elke maand rente. Vaak pas aan het einde van de looptijd – meestal 30 jaar – betaal je de volledige hypotheek af. Of de lening wordt verlengd, dat kan ook. Tussentijds aflossen is overigens ook mogelijk.
- Je betaalt geen verplichte maandelijkse aflossing, alleen rente. Hierdoor heb je lage maandlasten.
- Pas aan het eind van de looptijd los je de volledige hypotheek af. Of je verlengt je hypotheek in overleg met je geldverstrekker.
- Indien je recht hebt op overgangsrecht is de rente aftrekbaar op je aflossingsvrije hypotheek, als je dit niet hebt is de rente niet aftrekbaar.
(Bank)spaarhypotheek
Een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek is een lening, waarbij gedurende de looptijd geen aflossingen op de lening plaatsvinden. Aan het eind van de looptijd los je de lening af met een gekoppeld spaarproduct. Als je nu voor het eerst een hypotheek afsluit, kun je niet meer voor deze vorm kiezen.
- Deze hypotheek bestaat uit 2 delen: een lening en een spaarrekening
- Tijdens de looptijd hoef je niet af te lossen
- Je betaalt wel hypotheekrente en premie voor de gekoppelde spaarrekening
- Pas aan het eind van de looptijd los je de lening in 1 keer af met het geld wat je met de gekoppelde spaarrekening hebt gespaard
- Over het opgebouwde vermogen hoeft bij de (bank)spaarhypotheek geen vermogensbelasting worden betaald
Welke hypotheekvorm past bij mij?
In het begin heb je met een lineaire hypotheek vaak hogere maandlasten dan bij een annuïteitenhypotheek. Veel starters kiezen daarom voor een annuïtaire aflosvorm. Soms zelfs in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek, waarbij je pas aan het einde van de looptijd hoeft af te lossen.
Ben je van plan minder te gaan werken? Dan is een lineaire hypotheek misschien interessanter. En heb je al eerder een hypotheek afgesloten? Dan is het mogelijk dat je nog een (bank)spaarhypotheek hebt lopen.
Kortom: de hypotheek die het best bij je past, hangt volledig af van jouw situatie en toekomstplannen. Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs. We helpen je graag verder.
Vroeger bestond er ook een beleggingshypotheek. Lees hier meer over de beleggingshypotheek.