Lineaire hypotheek: zo werkt het
Bij een lineaire hypotheek dalen je maandlasten tijdens de looptijd. Naast de lening betaal je rente over de openstaande schuld. Omdat de schuld daalt, ben je elke maand minder kwijt. Ontdek of lineair aflossen bij je past.
Op deze pagina
- Wat is een lineaire hypotheek?
- Hypotheekrenteaftrek en lineaire hypotheek
- Lineaire hypotheek berekenen
- Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek?
- Verschil tussen annuïtair en lineair aflossen
- Is een lineaire hypotheek uiteindelijk goedkoper dan een annuïteitenhypotheek?
- Bespreek de lineaire hypotheek met een van onze adviseurs
Wat is een lineaire hypotheek?
Je hypotheekschuld daalt snel met een lineaire hypotheek. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een lineaire aflosvorm:
- Het bedrag dat je aflost van je lening blijft elke maand gelijk
- Je rentebedrag daalt omdat je schuld steeds kleiner wordt
Kortom: Je betaalt elke maand steeds iets minder. Dat komt omdat het bedrag dat je betaalt bestaat uit 2 delen: een deel rente en een deel aflossing. In onderstaande grafiek zie je hoe de verhouding tussen rente en aflossing zich ontwikkelt bij een lineaire hypotheek:
Hypotheekrenteaftrek en lineaire hypotheek
De lineaire hypotheekvorm is 1 van de aflosmogelijkheden – naast de annuïteitenhypotheek – waarvoor je sinds 2013 in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Elke maand daalt je schuld én ben je steeds minder kwijt aan de rente, waardoor je steeds minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Dit kun je mooi zien aan de belastingteruggave in bovenstaande grafiek.
Lineaire hypotheek berekenen
Met onze rekentool bereken je eenvoudig je maximale hypotheek. Je weet dan ongeveer wat je maandelijks betaalt. Wil je specifiek weten wat je maandelijkse lasten zijn bij een lineaire hypotheek? In het hypotheekadviesgesprek met een van onze adviseurs staan we hier uitgebreid bij stil.
Waarom kiezen voor een lineaire hypotheek?
Met een lineaire hypotheek heb je in de eerste periode hogere maandlasten dan met een annuïteitenhypotheek. Veel starters kiezen daarom voor annuïtair aflossen. De lineaire hypotheek kan de beste keuze zijn als je:
- Pensioen in zicht komt
- Plannen hebt om op korte termijn weer te verhuizen
- Verwacht minder te gaan verdienen, omdat je bijvoorbeeld minder gaat werken
- Snel wilt aflossen op je hypotheek
Verschil tussen annuïtair en lineair aflossen
Bij een lineaire hypotheek betaal je tijdens de looptijd van je hypotheek elke maand een iets lager maandbedrag, omdat er elke maand iets van je hypotheekschuld af gaat. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand bruto hetzelfde bedrag. Je betaalt in het begin minder aflossing en meer hypotheekrente. Lees meer over het verschil tussen annuïtair en lineair aflossen.
Is een lineaire hypotheek uiteindelijk goedkoper dan een annuïteitenhypotheek?
We krijgen de vraag vaak welke hypotheek goedkoper is. Ons eerlijke antwoord? Dat is lastig te zeggen. Bij een lineaire hypotheek ben je over de gehele looptijd minder kwijt aan rente. Maar je kunt ook minder rente aftrekken bij je belastingaangifte. En wat ga je doen met het geld dat je maandelijks bespaart als je in het begin lagere lasten hebt? Het zou dus pas aan het einde van je looptijd echt te bepalen zijn.
Een belangrijkere vraag is: hoe wil je de maandlasten voor de looptijd van je hypotheek het liefst verdelen? Er spelen nog meer factoren een rol. Zoals de toekomstige inflatie (die je niet weet) en je eigen inkomen en kosten van levensonderhoud in de toekomst.
Bespreek de lineaire hypotheek met een van onze adviseurs
Twijfel je tussen een lineaire of annuïtaire aflosvorm? Of de lineaire hypotheek bij je past, hangt af van jouw specifieke situatie en wensen. Onze hypotheekadviseurs weten goed of een lineaire aflosvorm daarop aansluit. Maak een vrijblijvende afspraak, dan helpen we je verder.