Stappenplan huis kopen
Benieuwd welke stappen je moet nemen bij het kopen van een huis? En hoe het aanvragen van een hypotheek eruitziet? In 5 stappen nemen we alles door. Van het bepalen van je budget tot het ontkurken van de eerste fles in je nieuwe woning.
In 5 stappen een eigen huis:
Stap 1: Bereid je goed voor op je huizenjacht
Meld je aan voor Viisi’s webinar
Onze webinars zijn een mooie start om je te oriënteren op het kopen van een huis. In 1 avond nemen we je mee in alles wat erbij komt kijken als je een woning gaat kopen. Of het nu je eerste of een volgende woning wordt, onze adviseurs helpen je graag op weg.
Bereken je maximale hypotheek samen met een adviseur
Hoeveel kun je uitgeven aan een huis? En hoeveel wil je uitgeven? Belangrijke vragen bij de start van je huizenjacht. Met onze rekentool kun je zelf een eerste inschatting maken.
Oriënterend hypotheekgesprek
Voor een volledig plaatje van je mogelijkheden maak je een oriënterende (bel)afspraak met een van onze adviseurs. Een oriënterend gesprek is bij ons altijd vrijblijvend. We staan hierbij stil bij:
- Wie jij bent en wat je woonwensen zijn
- Wie wij zijn en hoe wij werken
- Jouw financiële situatie, een eerste inschatting van je maximale hypotheek en wat je maximaal aan maandlasten kwijt wilt zijn
- Waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld met verzekeringen
- Tips voor de zoektocht naar een woning
- Al een bod gedaan of huis gekocht? Dan kunnen we meteen het hypotheekadvies voorbereiden en een vervolgafspraak maken
- Een checklist ter voorbereiding op de hypotheekaanvraag
Verder lezen in onze Kennisbank
Wil je je verder inlezen? Onze Kennisbank staat propvol handige informatie over hypotheken en huizenjagen.
Stap 2: Oriënteer je op de woningmarkt
Met je budget scherp voor ogen kun je je serieus gaan oriënteren op de woningmarkt. Onze tip: maak een lijstje van je woonwensen en ga aan de hand daarvan op zoek. Zoek op huizensites als Funda of Jaap en wandel eens door de wijk waar je graag zou willen wonen. Het kan ook verstandig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen, die heeft vaak goede tips voor het zoeken in jouw regio.
Check actuele prijs- en biedingsinformatie met Walter Living
Met Walter Living kun je van alle woningen actuele prijs- en biedingsinformatie opvragen. Is een woning scherp in de markt gezet of is de vraagprijs juist veel te hoog? Is hij al eerder verkocht en later opnieuw aangeboden?
Vragen? Jouw adviseur staat stand-by
Al tijdens je zoektocht is je adviseur altijd bereikbaar voor vragen. Wel zo fijn!
Stap 3: Bieden en onderhandelen
Een huis gevonden dat perfect bij je past? Dan is het tijd om te bieden.
Bied met zekerheid
Hoe doe je winnend bod op jouw droomwoning? Je hoort vaak dat je dan moet bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar dat is niet zonder risico’s. Daarvoor heeft Viisi een oplossing: Bieden met Zekerheid. Na je oriënterende hypotheekgesprek en controle van een aantal documenten krijg je van ons een certificaat met daarop het maximale bedrag waarmee je zonder financieringsvoorbehoud een bod kunt doen op een woning.
Advies bij het bieden
Ook nu kan een aankoopmakelaar handig zijn. Hij of zij geeft advies over de hoogte van je bod en welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn. Viisi kan je eventueel doorverwijzen naar een betrouwbare makelaar. Of check zelf via Walter Living wat een realistisch bod zou zijn.
Maak gebruik van juridische hulp
Tijdens én na de aankoop van je nieuwe woning maak je via Viisi kosteloos gebruik van de juridische hulplijn van DAS. Handig voor alle juridische vragen rondom de aankoop, financiering, oplevering en verbouwing van je nieuwe woning.
Ontzettend goed geholpen door Lotte. Ze dacht goed met ons mee en heeft heel snel geschakeld zodat we op tijd onze hypotheek rond hadden!
Stap 4: Hypotheekadvies op maat
Voorlopig koopcontract tekenen
Is je bod geaccepteerd? Fantastisch! Je kunt het voorlopig koopcontract tekenen. Zorg ervoor dat je in ieder geval de datum van de sleuteloverdracht, eventuele ontbindende voorwaarden en de waarborgsom of bankgarantie laat vastleggen. Na het tekenen heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Je kunt binnen die termijn alsnog van de koop afzien. Ontdek waar je nog meer op moet letten bij het voorlopig koopcontract.
Taxatierapport op laten stellen
Door naar de financiering. Om een hypotheek aan te vragen heb je een taxatierapport nodig. In het rapport komt de marktwaarde van je woning te staan. Die heb je nodig omdat de geldverstrekker wil weten of de woning een goed onderpand voor de lening is. En je mag niet meer dan 100% van de marktwaarde lenen. Het taxatierapport is dus één een van de belangrijkste documenten bij een hypotheekaanvraag en vraag je aan zodra je bod is geaccepteerd.
Wil je verbouwen? Geef dit aan met een verbouwingsspecificatie. De taxateur bepaalt dan namelijk de verwachte marktwaarde ná de verbouwing. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen bij het vinden van een goede taxateur met een scherp tarief.
Hypotheekadviesgesprek voeren
Misschien wel het belangrijkste punt uit ons stappenplan: de zoektocht naar de hypotheek die het best bij je past. Maak een afspraak met je Viisi-adviseur op het moment dat je een hypotheek nodig hebt. Het voorwerk is al gedaan bij het eerste vrijblijvende gesprek. Tijd voor het echte werk. Je zit ongeveer 1 tot 2 uur met je adviseur om de (digitale) tafel.
Tijdens dit adviesgesprek bespreken we onder andere:
- Je financiële situatie nu en in de toekomst
- Welke hypotheekvorm het beste bij je situatie past
- Welke risico’s je bereid bent om te nemen, bijvoorbeeld wat betreft de rentevaste periode
- De rentes en voorwaarden van verschillende geldverstrekkers
- De exacte berekening van je maandlasten bij de geldverstrekker van jouw keuze
- Tegen welke risico’s je je eventueel moet verzekeren
- Fiscale regelingen en tips
Je hypotheekadviseur vertelt hoe je je goed op het gesprek kunt voorbereiden. Lees meer over het hypotheekadviesgesprek.
Verzekeringen inbegrepen
Ons advies is altijd een volledig advies. We bespreken daarom ook risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, overlijden en de hypotheek na je pensioen. Zijn er verzekeringen nodig? Dan helpen we je ook kosteloos met het afsluiten hiervan.
Bankgarantie nodig?
Ook dat kan Viisi voor je regelen. We werken samen met snelle en kundige partners, met vaste tarieven.
Aanvragen concept hypotheekofferte
Na het adviesgesprek vraagt je hypotheekadviseur een concept hypotheekofferte aan bij de geldverstrekker van jouw keuze. Deze offerte noemen we ook wel het renteaanbod. Uiterlijk na een paar werkdagen ontvang je de offerte en kun je tekenen.
Kom te weten waar je precies op moet letten in de hypotheekofferte.
Acceptatie hypotheekaanvraag door geldverstrekker
Na het tekenen van de concept hypotheekofferte begint het hypotheektraject bij de geldverstrekker om je hypotheek rond te krijgen. De acceptatie van je hypotheekaanvraag kan even duren, maar dankzij ons team van razendsnelle hypotheekacceptanten is je aanvraag vaak 40% sneller rond dan het landelijk gemiddelde.
Onze hypotheekacceptanten bereiden je aanvraag tot in de puntjes voor. Ontbreken er nog documenten? Dan spotten zij dat ruim op tijd. Zij vragen de hypotheekofferte van jouw keuze aan en jij ontvangt zo snel mogelijk een passend voorstel. Vragen? Jouw eigen Viisi-adviseur neemt die graag met je door.
Stap 5: Jouw woning gefinancierd!
Definitieve hypotheekofferte
Zodra de geldverstrekker akkoord is, kun je de bindende offerte met het definitieve hypotheekaanbod tekenen. Je hebt 2 weken bedenktijd voordat je tekent. Zodra je deze definitieve offerte getekend retour stuurt is je hypotheek rond!
Tekenen bij de notaris
Als je de bindende offerte hebt ontvangen maak je een afspraak met de notaris. Daar teken je 2 aktes: de hypotheekakte en de leveringsakte. Met de hypotheekakte krijgt de geldverstrekker het hypothecair zekerheidsrecht op de woning en jij daarmee de lening. Met de leveringsakte ben je officieel eigenaar van de woning. Bij het tekenen hiervan krijg je ook direct de sleutels van je nieuwe huis!
Leg je eigen geld in of heb je een hypotheek met bouwdepot? Bespreek dit dan met je notaris. En koop je de woning samen? Dan kun je bijvoorbeeld ook een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris.
Prettig wonen en je hypotheek onderhouden
Tijd om te proosten! En om je hypotheek te onderhouden. De eerste incasso krijg je vaak na het verstrijken van een volledige kalendermaand na je bezoek aan de notaris. Daarom kan het eerste incassobedrag wat afwijken, net als met veel andere abonnementen of verzekeringen.
En dan? Ook in de toekomst kunnen onze hypotheekadviseurs je gewoon blijven helpen. Bijvoorbeeld als je je hypotheek wilt aanpassen. Of bij een verbouwing of nieuwe woning.