Prinsjesdag 2024 stond deels in het teken van bestaanszekerheid en koopkracht. Het kabinet noemde in het Belastingplan en de Miljoenennota al enige stapjes naar het beter garanderen van bestaanszekerheid in Nederland. Het gepresenteerde pakket is helaas niet perfect.

Waarom niet meteen een laag belastingtarief van bijvoorbeeld 20 procent invoeren voor de laagste inkomens? Waarom worden musea en boeken duurder en blijven het Dolfinarium en de Efteling wél tegen het lage BTW-tarief belast? Maar er is nóg een onderwerp dat van belang is voor de bestaanszekerheid en dat is weerbaarheid bij financiële tegenslagen.

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid betekent onder meer dat je niet direct aan lager wal raakt als er een plotselinge financiële tegenslag komt. Een gezonde buffer met spaargeld, aangevuld met een aantal verzekeringen is wat een huishouden beschermt tegen kleine én grote financiële tegenslagen. Verzekeringen zoals de inboedelverzekering en de reisverzekering zijn bekende verzekeringen die in de meeste huishoudens weleens overwogen worden.

Rijke mensen hebben deze verzekeringen mogelijk niet nodig, maar armere mensen juist wel. Wie rijk is en zijn inboedel in rook ziet opgaan, koopt in de loop der tijd wel weer nieuwe mooie spullen. Voor een huishouden met een kleine beurs kan het verlies van huis en haard de start zijn van oplopende schuldenproblematiek.

viisi-hypotheken

Hendrik Schakel, co-founder van Viisi Hypotheken

De assurantiebelasting kost een gemiddeld huishouden zo’n € 300 per jaar (Dialogic, 2019). De enige reden dat deze belasting bestaat, is om voor de overheid meer inkomen te genereren, zo werd al bij de invoering in 1972 geconcludeerd. Belastingen worden geïnd om overheidsuitgaven te financieren; deze overheidsuitgaven dienen er daarna voor om het land rechtvaardig en welvarend te maken.

Financieel weerbaar

Het is goed als huishoudens financieel weerbaar zijn en zij kunnen dit bereiken door zich te verzekeren voor bepaalde risico’s. Huishoudens kunnen best zelf kiezen waarvoor zij een verzekering nodig hebben en de overheid zou hen hierbij niet moeten ontmoedigen. Of het nou een grote aansprakelijkheidsclaim is, een brand of een zieke viervoeter die eigenlijk naar de dierenarts moet. Voor bestaanszekerheid is naast een eerlijk en begrijpelijk belastingstelsel ook gezond verzekeringsgedrag van belang.

Over de auteur

Hendrik Schakel - Viisi HypothekenHendrik Schakel is mede-oprichter en adviseur bij Viisi Hypotheken. Binnen Viisi houdt hij zich onder andere bezig met het blijven ontwikkelen van de advieskwaliteit. Hendrik studeerde scheikunde en economie. Het uitleggen van moeilijke thema’s in begrijpelijke taal is iets wat hij graag doet. Hij schrijft columns voor amweb.nl, VVP Nederland en diverse dagbladen.