Emigreren omdat er hier geen goed huis te vinden is – het lijkt extreem.  Recent onderzoek is nauwelijks te vinden, maar uit een enquête onder ruim duizend jonge Nederlanders bleek dat 40 procent van hen weleens had overwogen te emigreren omdat betaalbaar wonen in Nederland voor hen onmogelijk is.

Viisi Hypotheken

Dat schrijft de Correspondent in een uitvoerig artikel over emigratie vanwege de woningcrisis in Nederland.  Daarbij verwijst het online medium naar het onderzoek dat Viisi Hypotheken vorig jaar uitvoerde.

Deze enquête werd uitgevoerd door PanelWizard, in opdracht van Viisi. De onderzoekers stuurden de vragenlijst aan ruim 2.500 mensen tussen de 22 en de 35 jaar die een woning huren. Ruim 40 procent vulde de enquête in. Dat 4 op de tien respondenten overwoog te emigreren vanwege de woningnood, was o.a reden voor De Telegraaf om hier een bericht over te schrijven.

Betaalbaar wonen?

In het artikel van de Correspondent staat het verhaal van Yesica centraal. “De harde realiteit kwam binnen toen Yesica in Nederland in haar eentje op zoek ging naar een huis. Als parttime ‘experience manager’ bij een IT-bedrijf had ze geen slecht inkomen, net boven modaal. Maar dat was niet genoeg om een woning in de vrije sector te krijgen. Kopen kon ook niet, want ze had nooit een eigen salaris gekregen voor het werk dat ze samen met haar ex-man had gedaan en de verkoop van hun gezamenlijke huis in Spanje was nog niet rond. Ze stond niet ingeschreven voor een sociale huurwoning.”

Rondzwerven

“Jaren van rondzwerven volgden. Ze woonde achtereenvolgens in de studio van iemand die op reis ging, als kraakwacht in een school, een politiebureau en een voormalig zorgcentrum. In totaal verhuisde ze twaalf keer. Meerdere keren zaten er één of twee weken tussen het moment dat ze ergens weg moest en waarop ze ergens anders terechtkon. Ze logeerde dan bij vrienden.”

Hoe het toch goed kwam

Spanje werd uiteindelijk de plek waar Yesica wél een woning vond.

Lees het volledige artikel in de Correspondent