Koophuizen in Amsterdam met een woz-waarde tot 512.000 euro mogen vanaf 1 april niet meer voor directe verhuur worden aangekocht. Hoe kijkt viisionair Hergen Dutrieux tegen de zelfbewoningsplicht aan? AM, vaktitel voor de verzekeringsbranche, vroeg hem om commentaar.

Viisi

‘De gemeente Amsterdam bereidt een zelfbewoningsplicht voor die kopers tenminste vier jaar verbiedt om een huis aan de koopmarkt te onttrekken. Dat is een van de meeste vergaande regelingen in Nederland tot nut toe’,  schrijft AM. De gemeente besloot donderdag 4 februari tot de zelfbewoningsplicht.

“In zo’n overspannen woningmarkt is het goed dat er duidelijk stelling wordt genomen”, zegt Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken, tegen AM. Viisi helpt maar in beperkte mate particuliere beleggers die een huis voor de verhuur in Amsterdam willen kopen. Daarom maakt Dutrieux zich geen zorgen over omzetverlies.

Zelfbewoningsplicht Amsterdam, goed nieuws voor starters?

Dutrieux in gesprek met AM: “Viisi richt zich op starters en young professionals. Die krijgen meer kansen, dus wat omzet betreft zou je dit zelfs uit kunnen leggen als goed nieuws. Maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat er echt heel veel mensen met de handen in het haar zitten. Voor wie een koopwoning elke maand weer verder uit het zicht raakt. Voor die mensen vind ik het goed nieuws.”

Viisi liet zich al eerder positief uit over de zelfbewoningsplicht voor het duurdere koopsegment. AM merkt op dat ‘keep-to-let, het fenomeen waarin eigenaren een nieuw huis kopen maar hun oude huis aanhouden voor de verhuur, niet is opgenomen in de plannen’. Dutrieux: “Het zou niet slecht zijn om daar ook eens over na te denken. Al zal dat wel lastig zijn. Dat zijn woningen die soms al jarenlang in bezit zijn.”

Krapte op de woningmarkt

In het artikel van AM staan ook de reacties van de Tulp Groep, waar het hypotheeklabel De Nederlandse (voor vastgoedbeleggers) onder valt, en van Vastgoed Belang, de belangenvereniging van particuliere woningverhuurders. Deze partijen zien de zelfbewoningsplicht niet als een goed middel om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan.