Wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft?
Update 13 november
Er is onlangs in de Tweede Kamer gestemd over het wetsvoorstel. Lees voor meer informatie de update.
Update 15 september
Inmiddels heeft het kabinet op Prinsjesdag inderdaad aangekondigd de overdrachtsbelasting voor jonge starters af te willen schaffen. Lees er alles over in onze Prinsjesdag-update.
Update 24 september: Bezwaren Raad van State bij wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting.
Conclusie Raad van State: “De Afdeling [Advisering] adviseert om het voorstel niet bij de Tweede Kamer in te dienen, tenzij het is aangepast.”
Update december 2020: Startersvrijstelling overdrachtsbelasting goedgekeurd.
Lees de belangrijkste punten in deze update.
Zo’n titel, daar krijg je lezers mee natuurlijk. Daarom is het gerucht, dat van ‘Haagse bronnen’ zou komen, zo breed uitgemeten in de Nederlandse media. Wat is er waar? Wij zetten de feiten voor je op een rij.
Ben je benieuwd wat deze mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters betekent als je net een huis hebt gekocht of verkocht? Of als je op het punt staat een huis te kopen of verkopen? Lees dan hier verder.
Nog niet definitief: eerst Prinsjesdag
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er op Prinsjesdag en daarna gebeurt. Op de website van de overheid wordt het kort en bondig zo uitgelegd:
“Op deze derde dinsdag in september begint het nieuwe werkjaar van de regering. En biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan”.
De laatste zin is heel belangrijk. Het gaat om plannen die ter bespreking of goedkeuring worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Belangrijk om je te realiseren voor het maken van overhaaste beslissingen: het gaat dus nog niet om nieuwe wetgeving die per het volgende jaar actief is. Vervolgens -en dit is zeker belangrijk om te weten- worden de plannen besproken. In vele besprekingen spreken alle fracties met het kabinet over de plannen. Ze kunnen voorstellen doen voor wijziging, schrappen, of 1-op-1 overnemen van de plannen. Als de uiteindelijke begrotingen zijn goedgekeurd door het parlement – wanneer zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer akkoord zijn – dan wordt de wetgeving pas ingevoerd. Maar alles is dus mogelijk, ook is het mogelijk dat het plan helemaal niet doorgaat.
Uitvoering in de praktijk
Bij de invoering van nieuwe wetten worden vaak ook uitvoeringsregelingen en verduidelijkingen opgesteld. Hierin kan bijvoorbeeld worden bepaald dat als je een woning voor 1 januari 2021 hebt gekocht, dat je ook voor afschaffing van de overdrachtsbelasting in aanmerking komt.
Uitvoerbaarheid
De uitvoerbaarheid van de maatregel is nog iets waar een stuk meer duidelijkheid over moet gaan komen, want wanneer kwalificeer je precies als starter?
Wat als je al eerder een koopwoning hebt gehad, maar nu bijvoorbeeld al drie jaar huurt? Of als jij een eerste woning koopt maar het voor je partner de 2de woning wordt?
Effect op de woningmarkt
De vraag is ook wat voor effect deze maatregel (indien doorgevoerd) zal hebben op de woningmarkt. Een structurele oplossing om het voor starters makkelijk te maken een woning te vinden lijkt het in ieder geval niet. Je kunt immers nog steeds niet meer lenen op inkomen, terwijl de huizenprijzen hoog zijn. En de woningkrapte los je met deze maatregel ook niet op.
Eerder dit jaar werd de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters door onderzoekers zelfs nog afgeraden aan het ministerie van Financiën, omdat het te weinig doeltreffend zou zijn.
Het risico is zelfs dat de woningprijs door de maatregel juist gaat stijgen, omdat je als starter zonder overdrachtsbelasting meer geld zou overhouden om een duurdere woning aan te kopen. Ook komt in het onderzoeksrapport naar voren dat juist door de lastige uitvoerbaarheid (wie is er starter?) de kans bestaat dat de notariskosten zullen gaan stijgen. De notaris moet immers de overdrachtsbelasting vaststellen voor iedere woning transactie.
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven van de plannen en de eventuele omzetting in wetgeving? Volg dan onze nieuwsbrief en volg ons ook op Prinsjesdag. Zo snel mogelijk na het bekendmaken van de plannen, leggen we uit wat deze voor jou als hypotheekklant gaan betekenen.