Startersbarometer: Groeiende wanhoop onder starters op de woningmarkt
Meer dan tienduizend Nederlanders, waaronder veel jonge starters, namen afgelopen zondag deel aan het woonprotest. Met een geschat woningtekort van driehonderdduizend huizen, een overspannen huizenmarkt en lange wachtrijen voor betaalbare sociale huurwoningen maken veel jonge Nederlanders zich grote zorgen over hun (toekomstige) kansen op de woningmarkt. Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder Nederlandse starters, deed Viisi Hypotheken onderzoek onder 1.020 jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vroeg hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Ruim driekwart starters verwacht aankomend jaar geen woning te kunnen kopen
Uit recente gegevens van het CBS en het Kadaster blijkt dat de gemiddelde huizenprijs het afgelopen jaar (juli 2020 tot juli 2021) met zestien procent is gestegen. Voor het aankomende jaar verwacht de Rabobank zelfs een verdere toename van de verkoopprijs met maar liefst elf procent. Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlandse starters de constante prijsstijgingen met lede ogen aanzien; zo verwacht ruim driekwart van hen het aankomende jaar geen eigen huis te kunnen kopen.
Kwart jonge Nederlanders woont noodgedwongen met huisgenoten
Als alleenstaande starter is het vrijwel onmogelijk om in de huidige markt een eigen woning te kopen. Wanneer je niet tot je 35ste bij je ouders wil blijven zitten, zijn huisgenoten eigenlijk het enige alternatief – ook als je het liefst alleen woont. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 23 procent van alle jonge Nederlanders op dit moment noodgedwongen met huisgenoten woont.
40% Nederlandse jongeren overweegt te emigreren
Was het vroeger heel normaal om als twintiger je eerste woning te kopen, tegenwoordig zijn de meeste starters vrijwel direct veroordeeld tot duur huren – met of zonder huisgenoten. Door de bijbehorende hoge maandlasten kan een groot gedeelte van hen slechts mondjesmaat (of niet) sparen, waardoor de droom van een eigen huis alleen maar verder uit beeld raakt. Maar wanneer de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes naar de berg: maar liefst vier op de tien Nederlandse jongeren hebben vanwege de huidige situatie op de woningmarkt weleens overwogen om naar het buitenland te verhuizen.
90% van jonge Nederlanders vindt dat overheid te weinig doet
De leennormen verlagen, beleggers weren uit populaire woongebieden en een verlenging van de wettelijke bedenktermijn – zo maar een greep uit een aantal potentiële maatregelen die de overheid kan treffen om de (relatieve) positie van starters te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst negen op de tien jonge Nederlanders vinden dat er momenteel te weinig wordt gedaan om starters op de woningmarkt te helpen. Hoogopgeleide respondenten zijn het meest kritisch over het huidige beleid.
Voor helft ondervraagden levensontwikkeling langzamer dan verwacht
Uit het onderzoek blijkt dat een eigen koopwoning op dit moment onbereikbaar is voor maar liefst 82 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 22 tot 35 jaar. Vergeleken bij een aantal decennia geleden, kunnen veel starters pas relatief laat een eigen woning kopen. Logischerwijs beginnen zij hierdoor ook later aan samenwonen, kinderen krijgen en/of trouwen. De helft van alle ondervraagden zegt door de huidige situatie op de woningmarkt minder ver te zijn in zijn- of haar levensontwikkeling dan zij op voorhand hadden verwacht.
Over Viisi Startersbarometer
Viisi doet middels de Startersbarometer regelmatig onderzoek naar de positie van starters op de Nederlandse woningmarkt. We zijn kennispartner op het gebied van woonstarters en mengen ons actief in het debat over hoe de woningmarktproblematiek opgelost zou kunnen worden. Op onderstaande pagina vind je een overzicht van alle startersonderzoeken die Viisi uitgevoerd heeft.