Ondanks een groei in het aantal verkochte woningen blijft de Nederlandse woningmarkt ongekend krap. ABN Amro verwacht dat een gemiddelde koopwoning dit jaar zeven procent duurder wordt, terwijl de Rabobank uitgaat van een prijsstijging van haast negen procent. Welke gevolgen heeft dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige én toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.

barometer-viisi-hypotheken

21% van de starters verwacht dit jaar een woning te kopen

Stijgende lonen en weinig nieuwbouw zorgen ook aankomend kwartaal voor (nog) hogere huizenprijzen. Tegelijkertijd neemt het aantal beschikbare koopwoningen in het betaalbare segment toe, voornamelijk als gevolg van het uitponden van voormalige huurwoningen. Uit het onderzoek blijkt dat het sentiment onder Nederlandse starters het afgelopen kwartaal fors is verbeterd. Zo verwacht nu bijna een kwart van hen in de aankomende twaalf maanden een eerste woning te kopen. Drie maanden geleden gold dit nog voor slechts zestien procent van alle respondenten.

Starters blijven sceptisch over hun kansen

Uit een recent onderzoek van het Kadaster blijkt dat starters gemiddeld een steeds hoger gedeelte van hun aankoopprijs lenen. Voor de afschaffing van de jubelton (1 januari 2024) lag dit percentage nog op negentig procent, maar inmiddels bedraagt het 92 procent. En dat terwijl uit een ander onderzoek blijkt dat de gemiddelde starter ruim €175.000,- euro tekortkomt voor de aankoop van een eigen huis. Het is wellicht hierdoor dat nog altijd negen op de tien ondervraagden niet verwachten dat de positie van starters op de korte termijn zal verbeteren.

Vooral starters met hoge óf lage studieschuld van plan deze te verzwijgen

In het begin van 2024 waren er in Nederland ruim 1,6 miljoen studenten en oud-studenten met een studieschuld (CBS, 2024), met gemiddeld ruim zeventienduizend euro aan openstaande leningen. Iedere euro aan aflossingen wordt door hypotheekverstrekkers in mindering gebracht op de maximaal te lenen hypotheeksom, wat in de huidige markt al snel het verschil betekent tussen wél of juist géén eigen huis. Bijna een kwart van alle starters zegt zijn of haar studieschuld daarom niet op te geven bij hun eerstvolgende hypotheekaanvraag. Opvallend genoeg zijn vooral ondervraagden met een hoge óf lage restschuld dit van plan.

Helft starters vindt voordelen verzwijgen studielening groter dan nadelen

Gedwongen verkoop van de woning, een registratie in een landelijk frauderegister en het eventueel vervallen van de Nationale Hypotheek Garantie; de potentiële consequenties van het verzwijgen van een studieschuld zijn niet mals. Desondanks zegt precies de helft van alle starters dat de voordelen ervan niet opwegen tegen de nadelen. Vooral dertigers, en dan voornamelijk mannen, vinden dat liegen over een studieschuld meer oplevert dan het kost.

Hoogopgeleide starters kent vaker iemand die studieschuld heeft verzwegen

Volgens het CBS hebben bijna driehonderdvijftigduizend mensen een studieschuld van meer dan dertigduizend euro. Bij ongeveer honderdveertigduizend oud-studenten bedraagt dit meer dan vijftigduizend euro en bij 1,7 duizend zelfs meer dan een ton. Over de afgelopen jaren is het aantal mensen met een studieschuld zelfs fors gegroeid. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie ondervraagden tenminste een iemand kent die zijn of haar studieschuld heeft verzwegen. Onder hoogopgeleiden bedraagt dit zelfs de helft van alle respondenten.

Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers

Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.

Bekijk eerdere Startersbarometers

Meer lezen over starten op de woningmarkt?

Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.

Maak direct een afspraak

Deel dit artikel: