Startersbarometer Q1 2025
Een groter aanbod, meer nieuwbouw, hogere lonen én een lagere hypotheekrente. Voor veel woningzoekenden namen de kansen op een nieuwe woning het afgelopen kwartaal toe. Maar welke gevolgen had dit voor het vertrouwen onder Nederlandse starters? Om meer inzicht te krijgen in het huidige en toekomstige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 25 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen.
Op deze pagina
- Verwachtingscijfer onder starters fors gedaald
- Starters pessimistisch over kansen op woning op korte termijn
- Helft van de starters heeft minder dan € 10.000 eigen geld
- Het lukt veel starters niet om geld opzij te zetten voor een woning
- Groot deel van de starters gaat uit van een schenking van ouders
- Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers
- Meer lezen over starten op de woningmarkt?
Verwachtingscijfer onder starters fors gedaald
Ondanks dat er in de afgelopen drie maanden zowel procentueel als in totaal meer huizen aan starters werden verkocht (Kadaster, december 2024), daalde het verwachtingscijfer over dezelfde periode fors. Inmiddels denkt nog maar een zesde van alle Nederlandse starters in de aankomende twaalf maanden hun eerste woning te kopen. Het verwachtingscijfer ligt daarmee weer op hetzelfde niveau als tijdens het hoogtepunt van de vorige woningmarkthausse, drie jaar gelden.
Starters pessimistisch over kansen op woning op korte termijn
De gemiddelde verkoopprijs van door NVM-makelaars verkochte woningen bedroeg in het laatste kwartaal van 2024 ruim 483.000,- euro. In bijna drie van de vier gevallen werd er zelfs meer geboden dan de vraagprijs. Wellicht hierdoor geloven steeds minder starters dat hun eerste koopwoning op de korte termijn binnen handbereik ligt. Inmiddels denkt maar liefst 89 procent van alle ondervraagden dat zij het in de komende drie maanden niet gemakkelijker krijgen bij de zoektocht naar een eigen huis.
Helft van de starters heeft minder dan € 10.000 eigen geld
Als starters in Nederland een huis kopen, zijn ze tussen de twee en vier procent van de totale aankoopsom kwijt aan bijkomende kosten. Denk hierbij aan de kosten van een notaris, een bouwkundige keuring en het opstellen van een taxatierapport en/of koopcontract. Dit betekent dat een Nederlandse starter voor een gemiddelde woning zeker tienduizend euro aan eigen (spaar)geld moet inbrengen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf ondervraagden op dit moment (nog) niets hebben gespaard. Meer dan de helft van de starters heeft zelfs minder dan tienduizend euro spaargeld.
Het lukt veel starters niet om geld opzij te zetten voor een woning
Ondanks dat het grootste gedeelte van de Nederlandse starters onvoldoende heeft gespaard, lukt het 57 procent van hen niet om op dit moment actief geld opzij te zetten voor de aankoop van hun eerste woning. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke starters hier meer moeite mee hebben dan mannelijke starters.
Groot deel van de starters gaat uit van een schenking van ouders
Starters die in het afgelopen kwartaal een huis kochten, hadden een gemiddeld inkomen van 81.000,- euro en beschikten over 47.000,- euro aan eigen middelen, zo blijkt recent onderzoek van de NVM. Om toch kans te maken op een huis, kijkt een groot gedeelte van de ondervraagden daarom naar hun ouders en/of familie voor financiële ondersteuning. Maar liefst een kwart van de starters gaat uit van maximaal tienduizend euro, zestien procent verwacht meer dan dertigduizend euro te ontvangen.
Bekijk ook de uitkomsten van de voorgaande Viisi Startersbarometers
Om meer inzicht te krijgen in het huidige sentiment onder starters op de Nederlandse woningmarkt, doet Viisi Hypotheken ieder kwartaal onderzoek onder meer dan duizend jonge Nederlanders (22 tot 35 jaar) en vraagt hen naar hun ervaringen en verwachtingen. Hier vind je een overzicht van de gepubliceerde Viisi Starterbarometers.
Meer lezen over starten op de woningmarkt?
Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Van de hypotheekaanvraag tot het leggen van de eerste plint. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.
- Eerste woning kopen: waar moet je op letten?
- Startershypotheek: alles wat je moet weten
- Starterslening: wat is het en wanneer kun je er gebruik van maken?
- Startersvrijstelling overdrachtsbelasting goedgekeurd
- Huis kopen met hulp van je ouders
Spreek je liever direct met een van onze adviseurs? Plan dan een afspraak in.