Startersbarometer: Hoe je als starter je eerste koopwoning financiert
Een huis kopen is vandaag de dag moeilijker dan ooit, met name voor starters. Welke middelen zetten deze jonge kopers in om een woning te bemachtigen? Lenen ze geld van familie? Nemen ze schenkingen aan? Zijn ze bereid hun studieschuld te verzwijgen? Viisi liet Panelwizard onderzoek uitvoeren onder 1.019 Nederlanders met een leeftijd tussen de 22 en 35 en dit zijn de resultaten:
Als huizenkoper ben je verplicht je studieschuld te melden als je een hypotheekaanvraag doet. De hoogte van de studieschuld kan dus van invloed zijn op het wel of niet krijgen van een hypotheek. Over het algemeen liggen de huizenprijzen het hoogst in de Randstad, maar betekent dit ook dat daar de meeste mensen hun studieschuld verzwijgen? Je vindt het terug in de visual hiernaast.
Tegenwoordig kun je geen huis kopen zonder zelf geld in te leggen. Hoeveel je zelf inlegt, varieert van €7.000 tot €40.000. Het is dus noodzakelijk dat je hier wat geld voor reserveert. In de praktijk lukt het lang niet iedereen om maandelijks geld voor een toekomstige woning op de spaarrekening te zetten. Zo zegt maar liefst 40 procent van de ondervraagden maandelijks te weinig geld over te houden om te kunnen sparen. Vooral vrouwen lukt het niet.
Sinds 1 januari 2018 is het niet langer mogelijk om een hypotheek te krijgen die hoger is dan de marktwaarde van een huis. Hierdoor moeten kopers meer eigen geld inbrengen voor de financiering van een woning. Zoals je in de visual hiernaast kunt zien, is dit voor veel mensen een behoorlijke opgave. Meer dan de helft van de ondervraagden zou dan ook meer willen lenen dan de marktwaarde van hun huis. Welke huishoudens de grootste voorstanders hiervan zijn, zie je in de visual.
Voor degenen die het geld zelf niet bij elkaar kunnen krijgen, is lenen van familie of vrienden een optie. Ruim één op de zes jonge Nederlanders geeft aan dit ook te doen of is van plan dit ook te doen. Wie lenen het meest geld van anderen? En zijn er wat dit betreft nog grote verschillen tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het hiernaast.
Nog mooier is het natuurlijk als je het geld dat je krijgt niet terug hoeft te betalen. Hoewel lang niet iedereen vermogende (groot)ouders heeft, zegt toch één op de vijf ondervraagden dat ze een schenking gaan krijgen of te hebben gekregen van familie of vrienden. Opvallend genoeg zijn er grote verschillen op Provinciaal niveau. In de visual kan zien waar de gulste gevers wonen.
Wil jij weten hoeveel jij kunt lenen? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.