Voel je thuis in een duurzame jaren 30-woning
Woningen uit de jaren 30 zijn populair in Nederland. En tsja, dat zie je ook terug in de prijzen. Het zijn huizen met karakter en oog voor detail in ornamenten, glas-in-lood en houtbewerking. Maar erg duurzaam zijn ze helaas niet. Hoe pak je het verduurzamen van een jaren 30-woning aan?
Ook bij Viisi zijn we behoorlijk gecharmeerd van die jaren 30-woningen. Menig collega woont er zelf in, en sommigen hebben de boel flink verbouwd om er duurzamer en comfortabeler te kunnen wonen. Ervaringen genoeg dus! Hier vind je hun belangrijkste tips op een rij.
Tip 1: Isoleer je vloer
Je vloer isoleren is relatief makkelijk. Isolatie en folie (laten) aanbrengen is vaak al in een dag gebeurd. Het is misschien een investering, maar het bespaart je uiteindelijk veel geld én koude voeten. Vloerverwarming erbij nemen is ook een optie, maar laat je in dat geval goed voorlichten over de eisen van je vloer.
Tip 2: Vergeet de muren niet
Oudere woningen verliezen veel warmte via de muren, dus je muren isoleren is ook verstandig. Er zijn tal van opties voor muurisolatie. Zo bestaan er een soort harde schuimvullingen, celbeton met luchtbelletjes erin, of houtskeletten met natuurlijke materialen als opvulling. Er is zelfs een keramisch, vloeibaar filter op de markt dat je net zo eenvoudig kan aanbrengen als normale verf. Ook daarin zitten dan hele kleine isolerende luchtbelletjes. Ook hier geldt: laat je goed adviseren en ga niet zomaar zelf aan de slag.
Tip 3: Gebruik je dak goed
Het dak kan een behoorlijk warmtelek vormen, dus ook hier kan je een slag slaan wat betreft isolatie. Denk bijvoorbeeld aan een groendak, ook fijn tegen heftige regenval. Maak het plaatje compleet met zonnepanelen, of ga voor speciale dakpannen met ingebouwde zonnecollectoren. Deze laatste optie ziet er op je jaren 30-woning een stuk authentieker uit!
Tip 4: Duurzaam dubbelglas
Heeft je woning nog geen dubbelglas? Ga ook hier na wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld HR++ glas of triple glas. Let wel op: soms is het ook nodig om je kozijnen te laten vervangen.
Tip 5: Ketel of warmtepomp?
Check of het mogelijk is om je oude ketel je vervangen voor een warmtepomp of een HR-ketel. Ook hier geldt weer: laat je goed adviseren en reken nauwkeurig uit wat voor jouw situatie de beste optie is. De kosten voor installatie van een warmtepomp kunnen hoog uitvallen, dus pak die rekenmachine erbij en check goed of de energiebesparing op de lange termijn dat echt waard is.
Tip 6: Houd het simpel met truien en sloffen
Misschien een flauwe tip, maar het werkt wel: zet de verwarming gewoon iets minder hoog en kleed je warm aan. Een dikke trui, warme sloffen, een assortiment aan dekentjes, een kat op schoot en een kop warme thee schelen je al veel koude rillingen. En het ziet er ook nog eens behaaglijk en gezellig uit.
Financiering voor verduurzaming
Bovenstaande tips kosten je misschien wat tijd en moeite, maar het betaalt zich uit in meer wooncomfort en een lagere energierekening. Een laatste tip: je kan bij sommige geldverstrekkers extra lenen voor de verduurzaming van je woning. Vraag onze adviseurs gerust naar hun tips voor het verduurzamen van je woning.
Lees hier het stappenplan voor het verduurzamen van jouw woning
Viisi is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen, dat zich inspant om de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt te versnellen.
Dan nog een laatste tip: wil je kijken hoe jouw scoort in energieverbruik en hoe je dit verbruik kunt verlagen? Dan kun je via onderstaande button het Duurzaamheidsprofiel downloaden. Dit initiatief van diverse woonpartners zoals de Nationale Hypotheekbond, Florius en ABN-AMRO, kijkt naar verschillende mogelijkheden: beter isoleren, slimmer verwarmen, gebruik maken van de zon, enz. Met het profiel kun je inschatten wat je bespaart en wat het je kost. En – per maatregel – jouw rendement: wat levert de investering je op? Vaak is dat percentage flink hoger dan de spaarrente bij je bank.