Voel je thuis in een tiny house
Je bent ze vast al eens tegengekomen in woontijdschriften of gewoon in je eigen stad: tiny houses. Het zijn volwaardige vrijstaande woningen, maar dan op kleine schaal. Vaak niet groter dan 50 vierkante meter. Het concept is overgewaaid uit Amerika, waar een ware tiny house movement is ontstaan vanuit de behoefte om eenvoudiger te leven, minder te consumeren en zo een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten. Iets voor jou? Wij doken in de voordelen van zo’n tiny house. We gingen op bezoek bij tiny house-pionier Marjolein Jonker. Bekijk de video.
Let op: momenteel is het (na eerdere pilots door een aantal geldverstrekkers) nog niet mogelijk om een hypotheek voor een tiny house te krijgen. Wij geloven in tiny houses als één van de antwoorden op de woonproblematiek in en rond de grote steden, en spannen ons in om de hypotheekmarkt klaar te maken voor deze ontwikkeling.
Klein maar compleet
Hier in Nederland beschikken we met z’n allen over een relatief kleine hoeveelheid vierkante meters grond. Met zoveel inwoners kan dat krap worden. De meeste binnensteden zijn al praktisch volgebouwd. Steden breiden zich daarom steeds verder naar buiten uit, of bouwen juist kleine appartementen op plekken waar voorheen kantoorpanden stonden. Kom je een appartement tegen van 100 vierkante meter? Dan is dat al behoorlijk riant.
Wie denkt dat wij overdrijven moet maar eens rondkijken in New York, Londen of Tokyo. Daar wordt gewoond in zogenaamde micro-appartementen van slechts 35 of zelf 20 vierkante meter, met alles erop en eraan, inclusief huisgenoten. Woonruimte waar mensen voor in de rij staan. Zelfs in Nederland winnen de micro-appartementen aan populariteit, zij het in iets grotere versie.
In principe verschillen deze appartementen niet veel van tiny houses. Het zijn woonhuizen waarin creatief en intelligent is nagedacht over wonen, werken, slapen, liefhebben, en natuurlijk de praktische dingen zoals koken en naar de wc gaan. Vaak vrijstaand, soms zelfs op wielen. Het idee hierachter: fijn wonen draait niet om vierkante meters, maar om de leefruimte in je hoofd.
Does it spark joy?
Dat steeds meer mensen behoefte hebben aan meer ruimte in hun hoofd en minder spullen in hun huis, blijkt ook uit de populariteit van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Haar filosofie: Does it spark joy? Dan mag het blijven. Zo niet, dan kan het weg. Zelfs Socrates wist het al: ‘The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.’
Dit idee is ook van toepassing bij tiny houses. Het is tiny, dus je kan er niet zoveel in kwijt. Maar is dat erg, als je je eigenlijk niet zoveel nodig hebt? Wij denken van niet. De meeste tiny houses zijn immers gewoon aangesloten op het elektriciteitsnet, het waternet en op het riool, dus wat dat betreft hoef je geen luxe in te leveren.
Duurzaam én goedkoop
Daarnaast zijn tiny houses ook nog eens duurzaam én relatief goedkoop. Als je creatief en handig bent, kun je zelf een huisje bouwen van gebruikte materialen. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Want duurzaam hoeft niet duur te zijn, volgens Tiny House Nederland moet je dan denken aan zo’n 25 duizend euro.
Ga je liever voor een kant-en-klare versie? Dan moet je denken aan bedragen tussen de 35 en 60 duizend euro. Daar bovenop komen vaak nog kosten voor de grond, maar in de meeste gevallen blijft het een stuk goedkoper dan het gemiddelde appartementje in de binnenstad. En het extra voordeel: minder ruimte voor spullen betekent meer ruimte in je portemonnee.
En stel nu dat je ruim in je budget zit, wat is er dan leuker om 2 tiny houses te hebben op totaal verschillende plekken? Misschien is dat wel een vorm van rijkdom die niet onbereikbaar hoeft te blijven.
Waar begin je met zo’n tiny house?
Er is zijn veel ontwikkelingen gaande rond tiny houses in Nederland. Zo bestaan er nog veel vragen rond inschrijven bij de gemeente met een tiny house, plekken waar je een tiny house mag bouwen, en het regelen van een hypotheek voor zo’n huis. Genoeg om te leren en zelf uit te vogelen dus. Er bestaat zelfs een heuse Tiny House Academy waar je je eigen woning leert ontwerpen en bouwen.
Het is in ieder geval aan te raden om je aan te sluiten bij een community in jouw omgeving die zich ook bezighoudt met de mogelijkheden voor tiny houses. Tiny House Nederland heeft een lijst van initiatiefgroepen samengesteld. Handig, want samen kom je verder dan alleen. En misschien ontmoet je zo wel je toekomstige tiny-house-buren.