Voel je thuis in een veilig huis
De meeste ongelukken gebeuren binnenshuis. De beruchtste oorzaken: gammele keukentrapjes, onbeveiligde stopcontacten, en een gebrek aan rookmelders en brandblussers. Zonde, want het is een kleine moeite om dit te regelen. Daarom geven wij wat tips voor een écht veilig huis.
Levensredders voor een veilig huis
Het kost misschien een paar duiten om deze items aan te schaffen, maar als je ze niet in huis hebt kan het je ledematen of zelfs levens kosten. Dus heb je ze nog niet? Zorg dat je ze zo snel mogelijk in huis haalt.
- Rookmelders: Een kleine investering die een hoop ellende kan voorkomen. In nieuwe appartementen zijn rookmelders vaak al geïnstalleerd en op het elektriciteitsnet aangesloten. Is dat bij jou niet het geval, dan is het handig om een rookmelder op accu of batterijen te kopen. Inclusief een voorraadje nieuwe batterijen, zodat je ze meteen kan vervangen als ze leeg zijn.
- Brandblussers en blusdekens: Het past misschien niet bij je interieur, maar dat is ook de bedoeling. Ze moeten opvallen. Zorg ervoor dat je in de keuken en in de buurt van bijvoorbeeld de open haard een brandblusser en een blusdeken in het zicht hebt hangen. Want als je in paniek bent, herinner je je echt niet dat je die brandblusser onder de trap hebt gezet. Ook belangrijk: controleer regelmatig het drukmetertje op de blusser. Ze zijn namelijk niet eeuwig houdbaar.
- Even terug naar dat veilige keukentrapje. Een gebroken ledemaat kost je vaak 6 weken gips en 6 weken revalidatie. Een stevig keukentrapje is heel wat sneller gekocht, én goedkoper. Een makkelijke keuze, wat ons betreft.
- Heb je glazen deuren? Mooi, maar ook een risico als er een windje of een boze puber door je huis gaat en met de deuren slaat. Overweeg om er veiligheidsglas in te zetten, of plak er veiligheidsfolie op.
- Kleine kinderen en huisdieren beseffen niet altijd waar ze hun vingers of neus in steken. Zorg daarom dat je je stopcontacten beveiligt en kindersloten op je keukenkastjes zet. Denk ook aan een traphekje, en controleer of je geen giftige planten binnen bereik hebt staan. Wist je bijvoorbeeld dat die hippe monstera giftig is voor je kat?
Check, check, dubbelcheck
Met alleen de juiste veiligheidsspullen heb je nog geen volledig veilig huis. Blijf zelf ook altijd opletten. Het kan ook handig zijn om een schadeverzekering af te sluiten, maar het liefst heb je die natuurlijk nooit nodig. Voorkomen is beter dan genezen. Denk daarom ook aan de volgende punten.
- Pruts niet zomaar aan elektrische apparaten. Ga je een lamp vervangen? Check dan eerst of die lamp wel uit staat met een voltmeter. Zorg bij andere apparaten altijd dat de stekker niet in het stopcontact zit, of zet desnoods een groep in de meterkast uit.
- Pas op met vuur. Kaarsen, barbecues, open haarden, aanstekers en zelfs kleine dingen als smeulende lucifers kunnen grote gevolgen hebben. Eén momentje van onnadenkendheid kan zorgen voor brand in huis. Check daarom altijd goed: is dit vuurtje wel écht uit? En staat de frituurpan wel stevig genoeg?
- Aan de slag met messen en scharen? Doe dat alleen op een veilige, stevige ondergrond. Snijd vooral nooit een avocado in je hand, want de kans dat je dan met hechtingen bij de dokter belandt is reëel.
- Moet je een snoeiapparaat of cirkelzaag gebruiken? Check dan eerst altijd of het apparaat nog wel veilig is. Vooral als je het huurt, of als hij al een tijd ongebruikt in de schuur heeft gelegen. Lees de gebruiksaanwijzing goed door, check of er niets in de weg ligt, en let op je lichaamshouding. Het kan je een vinger besparen!
- Haastige spoed is zelden goed. Uiteindelijk gaat het vaak mis door onze eigen onoplettendheid. We hebben haast, en even geen zin om dat trapje te pakken. Je denkt dat het met een schaar ook wel lukt, in plaats van een schroevendraaier. Of je moet tijdens je klusje ook nog een peuter in de gaten houden. In die momenten van gemakzucht en afleiding gaat het vaak mis. Zorg er dus voor dat je je kan concentreren op je klus, dan voorkom je al veel ellende.