Voel je thuis in, op of naast je eigen huis
Wil je meer ruimte maar kun je geen geschikte andere woning vinden? Je hebt vast weleens gedacht aan uitbouwen of verbouwen. In dit artikel zetten we wat suggesties voor je op een rij.
Uitbouwen: waar moet je allemaal op letten?
Er zijn talloze manieren om je huis groter of ruimer te maken. Het begint bij drie zaken waar je rekening mee moet houden:
- je financiële mogelijkheden,
- wat de gemeente waar je in woont toestaat, en uiteraard:
- technische zaken. Wat kan er bouwkundig gezien allemaal wel en niet met je woning?
En toch ook nog nummertje 4: als je buren hebt, houd rekening met hen. Het zal niet de eerste, noch de laatste keer zijn dat uit de hand lopende verbouwingen (hinder, lawaai, rommel) de relatie behoorlijk verstoren.
Vergunning versus vergunningvrij
Vergunningvrij uitbouwen is goedkoper, want je bespaart op de leges voor de gemeente (en eventueel op technische bouwtekeningen en rekenwerk). Dit alles heeft te maken met de positie die je kiest voor een aan- of uitbouw. Bij de ene gemeente gaat dat vrij makkelijk, de andere stelt behoorlijk wat eisen en voorwaarden. Vooral of de uitbouw in het zicht staat, of dat ze verscholen zit en eigenlijk alleen de bewoners deze kunnen zien is bepalend voor hoeveel vrijheid je hebt. De uitbouwdiepte is versoepeld van 2,5 meter naar 4 meter. Dus stel: je huis is 4 meter breed, dan heb je het al over 16m2 extra ruimte als je die volle breedte wilt benutten. Als je op de uitbouw ook nog eens een etage opbouw wilt realiseren, over een uitbreiding van 32m2. Dat kunnen twee ruimtes zijn, maar ook een extra balkon of moestuintje.
Bezint eer gij begint
Weet van te voren heel goed waarvoor de uitbouw of uitbreiding nodig is. Het maakt dat je betere beslissingen neemt als je weet wat je wilt en waarom. Gaat het om leefruimte, dan is een overeenkomst in bouwstijl aan te bevelen of juist iets radicaal anders (lees verder bij ‘Eigenzinnig’). Wil je in de winter lekker in een wintertuin of serre zitten, dan ben je veel vrijer. Komt er iemand bij je intrekken – bijvoorbeeld je ouders of een student (kamerverhuur) – dan is het raadzaam eigen faciliteiten zoals sanitair te overwegen. Check of dat mogelijk is, net als het creëren van een eigen ingang. Is het voor een hobby, zoals muziek maken, check dan de geluidseisen en mogelijkheden. Ten slotte kan een uitbouw behoorlijk wat energie verbruiken. Neem ook dat mee in je overwegingen, net als extra onderhoud waarmee je te maken krijgt.
Eigenzinnig
Je kunt een uitbouw expres een totaal ander karakter geven dan het oorspronkelijke huis. MVRDV heeft dat gedaan met Didden Village in Rotterdam. Een helblauwe opbouw op een min of meer ‘gewoon’ woonblok. Het effect is op zijn minst spectaculair te noemen. Een zogenaamde landmark die je op grote afstand ziet. Check of je op je huis, of onder je huis dingen kunt aanbouwen, onderbouwen. Misschien kun je zelfs iets bedenken dat je kunt uitschuiven. Een flexibele vergroting/verlenging van je woning. Zelfs bij een flat kan je aan de gevel een bouwwerk hangen dat je ruimte vergroot, maar dat is technisch wel heel complex. Wees creatief, maar uiteindelijk blijf je het beste met beide benen op de grond.
Krijg je na het lezen van dit artikel inspiratie voor het verbouwen van je koopwoning? We denken graag mee over de hypothecaire mogelijkheden om je plannen te realiseren. Bekijk hieronder de video waarin adviseur Annelieke je uitlegt hoe je jouw bestaande hypotheek kunt verhogen.