Voel je thuis in werk en privé door elkaar
Toen ik zelfstandige werd was ik verrast dat de banken en de boekhouders privé en zakelijk zo strikt van elkaar gescheiden houden. Voor een ondernemer is dat vreemd: je bent immers je zakelijke én je privé zelf, onlosmakelijk en 24/7. Dat ervaren veel van jullie nu vast ook door COVID-19. Je thuis is je kantoor.
Het nieuwe normaal
Wat betekent het nieuwe normaal voor kantoren en werkplaatsen? Voor onze scheiding van privé en werk waar velen van ons aan gewend en gehecht waren?
Is je woonruimte en noodzakelijke thuiskantoor, omdat je er nu werkt, fiscaal interessant? En als een bedrijf 100 werknemers heeft die allemaal vanuit huis werken, heb je dan ineens 101 filialen? Dan staat Google Maps ineens vol met van die ballonnetjes.
Doe toekomst van kantoren
Kantoren worden misschien hybride plekken waar je bijvoorbeeld ook kan overnachten, koken en leven. Waar een halve of mindere bezetting de norm gaat worden. Halfopen kantoren waarin zonlicht met haar UV-straling beter zijn werk kan doen. Of worden alle kantoren uitgerust met speciale technologie waarmee we virale deeltjes kunnen vernietigen?
Architecten, designers en andere creatieve geesten buigen zich al over nieuwe bouwconcepten waarin wonen en werken een andere dimensie krijgt. Waarin gezondheid de norm wordt.
Het is mij in elk geval vreemd te moede. Beelden van de film 2001: A Space Odyssey komen in mijn hoofd op. Als historicus rijst bij mij de vraag: zitten we in een definitieve overgangsfase? Met een voor en een na, zoals de eerste mens op de maan ook een onherroepelijke scheidslijn trok?
We moeten ons wel aanpassen
En nu het vaccin er is? Veel medici zijn hoopvol, maar ook realistisch wat betreft het risico op mutaties van het virus.
De oplossing lijkt toch te liggen in hoe we met dieren omgaan, de bron van al die mutaties. Iets waar diezelfde virologen al tijden voor waarschuwen, maar waar de media en politiek Oost-Indisch doof voor lijken te zijn.
Vinden jullie het normaal dat we in Nederland ruim 12 miljoen varkens moeten hebben? Mijn antwoord is misschien radicaal: NEE! Meer biodiversiteit en een radicaal andere omgang met dieren, daar ligt volgens virologen de oplossing. Zien jullie al zaken die echt aangepakt worden?
Opnieuw de balans vinden
Een leestip over dit thema: De onzichtbare maat van Andreas Kinneging. Hij beschrijft hoe we opnieuw kunnen leren de maat te houden. Een praktische handleiding, je kunt het meteen zelf toepassen.
Veel van dit soort overweldigend grote vraagstukken lijken voor ons een overheidsdomein te zijn, omdat we ze niet altijd kunnen bevatten. Toch kan er verrassend veel als je bij jezelf begint.
Een aardig voorbeeld hiervan is Marjolein in het Klein, die de Tiny house beweging als levenswijze toepast en aanjaagt. Of neem Superuse Studios, een bedrijf uit Rotterdam dat bouwt en ontwerpt met wat anderen zouden weggooien.
Er zijn zoveel voorbeelden van activiteiten waarbij het initiatief aan onze kant ligt. Mijn vader vertelde mij als klein kind dat het gewicht van een sneeuwvlok een lawine kan ontketenen. Jullie en ik, wij zijn die sneeuwvlokken. Als je écht iets wilt veranderen, ga dat dan ook zelf doen. Dan volgen er vanzelf meer sneeuwvlokken.