Voel je thuis met een (huis)dier in huis
Het huisdier wint aan populariteit, want er worden momenteel heel wat huisdieren aangeschaft. De behoefte aan gezelschap, aan ‘leven’ in huis is kennelijk zo groot dat daar massaal gehoor aan gegeven wordt. We duiken in de geschiedenis en trends op het gebied van huisdieren. En omdat het goed is even over je beslissing na te denken, geven we tot slot wat tips over wat er allemaal bij een huisdier komt kijken.
Huisdieren: vroeger en nu
Huisdieren, ze zijn zo oud als de mensheid en immens populair. Hoewel ze er dus altijd zijn geweest, is hun functionaliteit in de loop der tijd wel veranderd. Zo was het huisdier eerst en vooral bedoeld voor actieve deelname aan alles wat er in en rond het huis gebeurde, iets dat je nog steeds ziet in bijvoorbeeld agrarische omgevingen. Denk dan aan boerderijkatten die de jacht op muizen en ongedierte voor hun rekening nemen. Maar ook de waakhond, de jachthond, ganzen zijn voorbeelden. Die laatste zijn overigens de beste waakdieren die er zijn. Ook vee werd vroeger tot het huisdier gerekend. Boerderijen hadden de stal namelijk gewoon in huis, lekker warm. Mens en dier leefden onder één dak.
Momenteel is er wel wat aan de hand met die huisdieren. Uit veel onderzoek blijkt namelijk dat ons huisdier, we hebben het dan voornamelijk over katten en honden, steeds vaker echt onderdeel uitmaken van het gezin. We vermenselijken het huisdier in rap tempo. Zo krijgen huisdieren steeds vaker een mensennaam, van Bello naar Kees zullen we maar zeggen. De diervoedingsindustrie springt daar met hun menu’s gretig op in. Net als de grote tuincentra die huisdierafdelingen hebben vol met dingen waarvan je je afvraagt wat het eigenlijk is. In datzelfde tuincentrum kun je ook je huisdier laten fotograferen, naar de dierenarts gaan, enfin een one-stop-shop voor je trouwe metgezel dus. En als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl van die vermenselijking: puppy-showers zijn steeds minder vaak een uitzondering.
Leefstijl en lekkers
Het huisdier doet dus gezellig mee met dat gezinsleven. Dat heeft wel een schaduwzijde. Zo worden vooral honden nogal eens verwend op een manier die niet goed is voor het dier. Lekker op de bank liggen als er naar een serie gekeken wordt. Als je dat maar compenseert met flink dagelijks wandelen is er niets aan de hand. Ernstiger wordt het als we het dier snacks geven die we zelf gebruiken bij de koffie, thee, of borrel. De hoeveelheid menselijke aandoeningen worden steeds vaker bij vooral honden en katten geconstateerd. Denk aan diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, huidaandoeningen en voedselallergieën. Allemaal het directe of indirecte gevolg van voeding, maar vooral snacken is de boosdoener. En natuurlijk is het menselijk dat als je zelf iets lekkers knabbelt en je met grote ogen wordt aangekeken…wees dan maar eens hard en consequent. Toch is het raadzaam de snacks heel zuinig te gebruiken en al helemaal geen worst, kaas, koekjes of anderszins.
Deel dieren
Een recente trend is om dieren te delen. Dat hangt deels samen met de mogelijkheid om een dier mee naar kantoor te nemen. Kan dat wel dan is het dier onderdeel geworden van ons werkzaam leven én leven thuis. Zo niet, dan is een ‘dogsitter’ een optie of dus een deelhond of -kat. Of dat uiteindelijk goed is voor het welzijn van het dier, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Deze trend is uit Amerika komen overwaaien waar bedrijven als Amazon en Google zogenaamde ‘pet-friendly policies’ hanteren. Er zijn zelfs hele richtlijnen te vinden. https://www.bettercitiesforpets.com/resource/workplace-pet-policy/.
Dan nog wat praktische tips en overwegingen voor je een huisdier in huis neemt:
Baasjes
Wie is degene in het huishouden die de leiding neemt? Vragen als: “Wie laat de hond nu weer uit, want ik heb het net al twee keer gedaan?” wil je zo veel mogelijk voorkomen. Net als wie de kattenbak schoon gaat maken of naar de dierenarts gaat.
Ziektes
Een dier kan verborgen aandoeningen hebben. Check het van te voren zo goed mogelijk, zodat verrassingen zoveel mogelijk voorkomen worden. Ingrepen van dierenartsen kunnen behoorlijk in de papieren lopen en dan kan een verzekering uitkomst bieden. Lees wel heel erg goed de polisvoorwaarden, zeker ten aanzien van uitsluitingen. Het is een vervelend werkje, maar lees ze echt heel goed door en voorkom ook hier weer verrassingen. Over voorkomen gesproken, realiseer je ook dat een dier beweging, aandacht, en verzorging nodig heeft, ook als het oud wordt.
Onderkomen
In vroeger tijden en op boerderijen verbleven honden en katten veelal in eigen ‘huizen’. Dat zijn nu volwaardige hokken (foto) en een soort van stoffen oester genaamd ‘cave’ of ‘knuffelhol’. Ook voor vervoer met de fiets (foto) wordt er ruimschoots aandacht aan onze viervoeters besteedt. Voor de kleinere dieren zijn er manden voor op het stuur en de baggagedrager. En anders is er een veilig karretje op wielen die je aan de fiets kan hangen.
Vakanties en uitgaan
Dat kan best een probleem zijn. Soms wordt een avondje uit later, en dan gaat het dier toch echt voor. Wat voor een kind geldt, geldt namelijk zeker ook voor het huisdier: rust, reinheid en regelmaat. Een tijdelijk asiel biedt soms uitkomst, maar kan kostbaar zijn.
Trainen en opvoeden
Zeker bij honden is dit een issue. Een niet getrainde hond kan voor heel wat weerstand zorgen bij derden. Zomaar tegen je opspringen, niet luisteren, als een dolle te keer gaan. Het is een evenwicht dat je moet zien te vinden. Trainen – en bij honden een puppycursus – helpt daarbij echt.
Fokker, asiel en andere partijen
Pas op waar je je huisdier vandaan haalt! Er zijn gelukkig heel veel goede partijen op de markt waar je een huisdier kunt kopen. Maar er zijn ook malafide aanbieders. Google gerust een dag of 2-3 en laat je goed informeren zodat je 100% zeker weet dat je ergens goed zit. Check op social media naar verschillende fora, vraag mensen die het soort dier hebben dat jij overweegt naar hun ervaringen, etc. Hier alvast wat plekken om te starten.
Financiën
Huisdieren kosten geld en daarmee zijn we op ons vakgebied, de financiële dienstverlening. Het Nibud hanteert een superhandige checklist om uit te rekenen wat het dier kost op jaarbasis en waar je dus allemaal aan moet denken.
Tot slot
Een huisdier is een levend wezen dat liefde en aandacht nodig heeft, dat kosten met zich meebrengt en in ruil daarvoor heel veel plezier en liefde teruggeeft.