Terwijl de positie van starters op de woningmarkt de afgelopen jaren steeds slechter werd, nam het aantal particuliere beleggers en investeerders juist fors toe. Zo steeg het aantal huizen in handen van beleggers en investeerders in 10 jaar tijd met bijna een derde, naar 1,1 miljoen. Viisi Hypotheken deed regionaal onderzoek: hoe kijken inwoners van de vier grootste steden naar particuliere vastgoedbeleggers en speculanten?

Regionaal onderzoek

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat particuliere beleggers en investeerders zich vooral op Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam richten. Om meer inzicht te krijgen in het sentiment ten aanzien van beleggers en investeerders op de lokale woningmarkt, deed Viisi Hypotheken onderzoek onder 1.151 inwoners van de 4 grootste steden van Nederland. PanelWizard voerde het onderzoek uit.

Kritiek punt gepasseerd

In het afgelopen decennium kochten particuliere beleggers en investeerders een kwart van alle beschikbare woningen in de 4 grootste steden op. Lange tijd konden zij ongestoord hun gang gaan, maar inmiddels lijkt er een kritiek punt te zijn gepasseerd. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van alle ondervraagden vindt dat hun gemeente speculanten zoveel mogelijk moet weren van de lokale woningmarkt.

Beleggers weren van de woningmarkt

Stelling: de gemeente waar ik woon moet ingrijpen in de lokale woningmarkt, anders ben ik bang dat de stad onleefbaar wordt.

Uitkopen beleggers en speculanten

Vanaf 1 april 2022 geldt in Amsterdam een zelfbewoningsplicht voor koopwoningen met een WOZ-waarde van maximaal € 512.000. Huizenkopers worden hierdoor verplicht om in ieder geval de eerste 4 jaar in hun nieuwe huis te wonen. Volgens een recente enquête van de Volkskrant overwegen maar liefst 130 gemeenten nog dit jaar een zelfbewoningsplicht in te voeren. Voor een groot gedeelte van de respondenten gaat dit niet ver genoeg. 67% van alle ondervraagden dat hun gemeente bestaande particuliere beleggers en investeerders zoveel mogelijk moet uitkopen. Utrechters zijn hierin het strengst.

Utrechters zien beleggers en investeerders het liefst verdwijnen

Spooksteden

Lege etages, uitgestorven portieken en weinig aanspraak van buren. Ondanks de huidige woningnood, staan veel door (grote) beleggers opgekochte panden en woningen leeg. Maar liefst 72% van alle ondervraagden vreest dat hun woonplaats bij ongewijzigd gemeentelijk beleid zal veranderen in een spookstad. Amsterdammers (75%) maken zich de meeste zorgen om de toekomstige leefbaarheid van hun stad, Rotterdammers en Hagenaars het minst (69%).

Driekwart inwoners grote steden vreest voor leefbaarheid stad

Betaalbaarheid

Ondanks dat de gemiddelde Nederlandse koopwoning in het afgelopen jaar ruim 15% duurder is geworden, verwacht de Rabobank voor de aankomende 12 maanden een verdere stijging van 11%. Mocht de gemeente niet op korte termijn ingrijpen op de lokale woningmarkt, dan vreest maar liefst 92%van alle ondervraagden dat het uiteindelijk onbetaalbaar wordt om in hun stad te (blijven) wonen. Jongeren en 60-plussers zijn hierover het meest ongerust, zo blijkt uit het onderzoek.

Vooral jongeren en 60-plussers maken zich zorgen over de woningmarkt

Keep-to-let

De zelfbewoningsplicht maakt het voor beleggers en investeerders vrijwel onmogelijk om woningen te kopen met het specifieke doel om ze te verhuren (buy-to-let). Onderbelicht blijft echter het fenomeen keep-to-let, waarbij particulieren een nieuwe woning kopen om de oude te verhuren. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van alle ondervraagden vindt dat de gemeente van hun stad ook deze constructie moet verbieden.

Verbod op keep-to-let

Wél kans maken op de woningmarkt? Meld je aan voor ons webinar.

Onze webinars zijn een mooie start om je te oriënteren op het kopen van een huis. In 1 avond nemen we je mee in alles wat erbij komt kijken als je een woning gaat kopen. Of het nu je eerste of een volgende woning wordt, onze adviseurs helpen je graag op weg.

Onze webinars

Waarom een webinar volgen?

  1. Gegeven door academisch opgeleide adviseurs
  2. Meer dan 4.500 tevreden deelnemers
  3. Leer alles over verzekeringen
  4. Stel alle vragen rechtstreeks aan een adviseur
  5. Wissel ervaringen en tips uit met gelijkgestemden
  6. In een uur volledig geïnformeerd 🚀