Viisi Talks, anderen vertellen
Let’s talk finance, let’s talk work
Allerlei sprekers spreken zich uit over thema’s die zij aan het hart gaan. Dit gaat voorbij financiën en beslaat alles wat onze purpose raakt.
19 september 2019
Leiderschap in verandering. Hoe krijg je minder gedoe en kun je meer doen wat ertoe doet? En hoe kunnen we inzichten uit Leadership Embodiment gebruiken in stressvolle werkomgevingen? In deze Viisi Talk geeft Anouk Brack je een uniek overzicht van recente waardevolle inzichten in leiderschapsontwikkeling en samenwerking. Ze benoemt herkenbare problemen en de remedies die ze beschrijft in haar nieuwe boek 'Leiderschap in verandering'. De soundbites: * In werk-privébalans komen werk en verplichtingen vaak eerst, en op de laatste plaats essentiële zaken als slaap, voeding, beweging en geliefden. Deze balans zou precies andersom moeten zijn. * Veel organisaties die op zelforganisatie overgaan schieten door in een focus op de purpose, en vergeten daarbij dat regels en structuur cruciaal zijn om succesvol te kunnen werken. * Leiderschap kent 3 dimensies: Stage (opgroeien & wijsheid), State (ontwaken & veerkracht), Skill (opbouwen & vakbekwaamheid). Anouk geeft training en coaching in leiderschapsontwikkeling in binnen- en buitenland. Ze is als eerste in Nederland volledig gecertificeerd in Leadership Embodiment. Ze werkte meer dan 15 jaar aan de Wageningen Universiteit, richtte een stichting op voor integraal leiderschap voor duurzaamheid, en is mede-oprichter van The Centre for Embodied Wisdom.
9 september 2019
Hoe wordt jouw organisatie toekomstgericht? Hoe laat je veranderingen slagen, loop je voorop met innovatie? Hoe kun je medewerkers echt boeien en binden en word je een aantrekkelijke werkgever? In deze Viisi Talk, opgenomen tijdens het seminar 'Organisatie van de Toekomst', geeft Arjen Banach 6 principes van toekomstgerichte organisaties. De soundbites: * "Als je doet wat je altijd deed, krijg je niet meer altijd hetzelfde": De veranderingen in de samenleving en technologie vragen om anders georganiseerd werken. * De motivatie van werk verandert, medewerkers willen meer impact maken in de maatschappij. * 75% van de innovatie in organisaties ontstaat (nog altijd) door sociale innovatie. De focus op de medewerker is dus essentieel.
De wereld rond in 80 experimenten
Wanneer je dingen wilt veranderen in je organisatie, hoe begin je dan? Op de klassieke manier door het schrijven van een plan dat eerst moet worden goedgekeurd? In deze Viisi Talk, opgenomen tijdens het seminar 'Organisatie van de Toekomst', vertelt Kevin Weijers hoe je met experimenteren, beginnen in kleine stapjes zonder duidelijk einddoel, succesvoller kunt veranderen. Dit doet hij aan de hand van zijn ervaringen in zijn project 'De wereld rond in 80 experimenten'. De soundbites: * Vaak vertellen we bij experimenten wat er goed ging, terwijl je zoveel kunt leren van de mislukkingen. * Een goede vraag wanneer iemand kritisch is over anderen of andere afdelingen in organisaties: "Wanneer ben je daar zelf voor het laatst geweest?" * Experimenteren gaat in kleine stapjes. Als je heel groot kunt falen, ben je niet klein genoeg begonnen.
22 aug 2019
Er gebeurt heel veel in organisaties. De afgelopen jaren lees je in de media over allerlei nieuwe methoden en technieken. Zelfsturende teams, volledige zelforganisatie, holacracy, sociocratie, semco stijl, buurtzorg model, spotify model, salarissen die je zelf mag bepalen, volledige transparantie, dynamische strategie, verdwijnen van beoordeling en ga zo maar door. In deze Viisi Talk geeft Koen Veltman van OrganizationBuilders een pragmatisch framework hoe je uit al deze methoden en technieken nuttige en werkbare stappen kan nemen. De soundbites: * De traditionele managementhiërarchie heeft ons de afgelopen 100 jaar veel gebracht. Veranderingen in de samenleving en ons werk vragen echter om nieuwe modellen, maar ook om te behouden van wat tot nu toe ook goed werkte. * Voor goed functionerende zelfsturende teams wil je veel autonomie creëren en tegelijkertijd hele duidelijke kaders stellen. Want dan kan je de vrijheid ook echt nemen. * Kijk voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid in zelfsturing naar de Ferrari-regel: "Gebruik de vrijheid alsof je ondernemer bent. Creëer maximale snelheid, maar doe dat wel ten dienste van het grotere geheel binnen de afgesproken kaders." Koen Veltman heeft ervaring als consultant bij McKinsey & Company, Aberkyn en SparkOptimus. Koen is oprichter van OrganizationBuilders, een consultancy voor de implementatie van zelfsturing, en gecertificeerd Holacracy Coach.