Viisi Talks, anderen vertellen
Let’s talk finance, let’s talk work
Allerlei sprekers spreken zich uit over thema’s die zij aan het hart gaan. Dit gaat voorbij financiën en beslaat alles wat onze purpose raakt.
18 juli 2019
Springest werkt bijna 7 jaar volgens Holacracy. Daarmee waren ze een van de eersten in Europa. Oprichter Ruben Timmerman vertelt tijdens deze Viisi Talk over zijn ervaring. Niet alleen over Holacracy, maar juist ook over alles eromheen: de systemen, de waarden, de onboarding, het doorleren en de mensen. Met als centrale vraag: "Holacracy, maar hoe dan?" Dit zijn de soundbites: * Kijken naar hoe andere organisaties Holacracy hebben ingevoerd is waardevol, maar doe het niet te veel. Vind je eigen weg die past bij jouw organisatie. * Holacracy is geen oplossing op zichzelf, maar een gemeenschappelijke taal om erachter te komen wat voor een organisatievraagstuk de beste oplossing is. * Binnen Springest hebben we een strak kader met tools, regels en processen. Dit biedt medewerkers duidelijkheid en veiligheid, waardoor ruimte voor creativiteit ontstaat. Ruben Timmerman is oprichter van Springest, leerplatform en vergelijkingssite voor trainingen en opleidingen. Hij implementeerde in 2012 als eerste Nederlandse bedrijf zelfsturing volgens Holacracy.
11 juli 2019
Om Holacracy succesvol in te voeren wordt organisaties meestal geadviseerd om dat top-down te beslissen en vervolgens in één keer het roer om te gooien. Harm Jans van bol.com legt in zijn Viisi Talk uit waarom bol.com met Spark (eigen variant op Holacracy) niet in één keer het roer omgooide en waarom dat het juiste besluit was. Dit zijn de soundbites: * Wij vragen onze mensen veel verantwoordelijkheid te nemen. Daar krijgen ze veel autonomie en flexibiliteit voor terug. * Hoe groter je vakmanschap, hoe meer verantwoordelijkheid je kunt nemen en hoe sterker het vertrouwen. * De implementatie van zelforganisatie bij bol.com werkt via actieve promoters die bottom-up in de organisatie een beweging op gang brengen.
4 juli 2019
Hoe zorg je voor extreme versnelling in je organisatie? En wat kunnen organisaties daarin leren van hoe Formule 1 teams werken? Dit zijn de soundbites van de Viisi Talk met Jurriaan Kamer: - Bedrijven en professionals bevinden zich vaak in een spagaat tussen kwaliteit en snelheid. De wereld van de Formule 1 bewijst dat snelheid niet gelijk hoeft te staan aan slecht werk - Formule 1 teams werken purpose-driven: met een helder gedefinieerd doel en helder gedefinieerd succes - Geweldig werk raakt vaak verloren in silo's, terwijl echte waarde wordt gecreëerd dwars door organisaties heen. Over Jurriaan Kamer Jurriaan is Organisational and Transformation Consultant bij The Ready. Samen met Rini Solingen, van schreef hij het boek Formule X, een managementboek over snelheid, leiderschap en veranderen van organisaties. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/jurriaankamer/ Website: https://www.jurriaankamer.com/
9 mei 2019
In deze Viisi Talks spreekt Jelle van Baardewijk over de studie bedrijfskunde in een morele crisis. Wat er mis mee is en hoe het beter kan. Jelle is lector bedrijfsethiek aan de Hogeschool Rotterdam. Hij is als filosoof verbonden aan de Vrije Universiteit, waar hij als docent werkt bij de afdeling bestuurskunde, en als onderzoeker bij Centrum Èthos. De soundbites: - Wat leer je tijdens een studie bedrijfskunde (en wat niet)? - Wat is de taak van een universiteit en hogeschool? - In welke zin kunnen economische studies iets leren van rechten en geneeskunde?